Z pamiętnika piekarnika

Wpisy otagowane „czarna porzeczka”

  • wtorek, 23 kwietnia 2013
    • Tort czekoladowy z kremem jogurtowym z czarną porzeczką + nowy właściciel ekspresu Dolce gusto

      Moi Drodzy, ponieważ Pani (z nicku wnioskuję, że to była Pani) wylosowana przez Julkę nie zgłosiła się, ogłaszam, że po dodatkowym (robionym w ukryciu przed dziećmi) losowaniu właścicielem ekspresu-prawie-sieroty (chyba zaczyna się już czuć niechciany) zostaje 

       

      2013/04/08 16:07:05

      Gość: lidia.knopa7@wp.pl, lknopa-pc.ds.pg.gda.pl

      Lubię

       

      GRATULUJĘ Pani Lidko !!!!!

       Wysyłam meila na adres podany w opisie, mam nadzieję, że zadziała... a jak nie, to zacznę się tym martwić jutro...

      A teraz zapraszam na urodzinowy tort mego M....

       

      Tort czekoladowy z kremem jogurtowym z czarną porzeczką

       

       

      ciasto czekoladowe:

      • 230 g mąki pszennej tortowej
      • 130 g cukru
      • 100 g miękkiego masła
      • 40 g kakao
      • 4 jaja
      • 250 ml kefiru
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      krem jogurtowy:

      2x 400 g jogurtu typu greckiego (mój pochodził z Biedronki)

      1 szklanka musu z czarnej porzeczki (miałam mrożony)

      3 łyżeczki żelatyny

      3/4 szklanki cukru

       

      Jogurt przekładamy na sito wyłożone gazą i odstawiamy na noc do lodówki, do odsączenia. 

      Wszystkie składniki na ciasto miksujemy dokładnie mikserem lub w misie robota kuchennego.

      Dzielimy na trzy części i pieczemy w foremkach o średnicy 20 cm w piekarniku nagrzanym do 175 st C. około 15 minut. Piekłam jednocześnie trzy placki.

      Wyjmujemy z foremek, studzimy.

      Odsączony jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier i mus z czarnej porzeczki i miksujemy 2 minuty.

      Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wody gorącej, mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy do masy jogurtowej. Odstawiamy do lodówki, a w momencie, kiedy zacznie tężeć przekładamy nim czekoladowe placki.

      Najlepiej jest zrobić to w tortownicy. Położyć pierwszy placek, zapiąć obręcz, wyłożyć 1/3 część kremu, następnie kolejny placek, 1/3 część kremu, ostatni placek i pozostały krem.

      Odstawiamy na noc do lodówki.

      Najlepiej wyjąć tort z lodówki kilkanaście minut przed jedzeniem...

       

       

      Smacznego :-)

       

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z kremem jogurtowym z czarną porzeczką + nowy właściciel ekspresu Dolce gusto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 kwietnia 2013 07:06
  • czwartek, 02 sierpnia 2012
    • Czekoladowy tort z czarną porzeczką i wafelkową chrupką

      Urodzinowy Ani, inspirowany magazynem Palce Lizać "Torty" przedstawiającym artystyczne dzieła sztuki cukierniczej...

      Z braku płatków kukurydzianych- wafelki, z braku obręczy do tortownicy, która została 300 km od Kozłowa, większa tortownica i taki, a nie inny wygląd, z braku jagód - czarna porzeczka, którą mama akurat zrywała w swoim ogródku... Hmmm...kwestia kilku braków dała nieoczekiwany efekt smakowy :-)

      I chyba dobrze, że tych jagód nie udało nam się kupić po drodze do rodziców, bo dzięki czarnej porzeczce tort ma charakter... Trochę problemów miałam z dopasowaniem ilości dodawanej do śmietany żelatyny. Poczatkowo dałam mniej, ale zwiększyłam ilość ,gdy po godzinie spędzonej w lodówce masa nie stężała na tyle, żeby dało się ją położyć na ciasto... Poniższy przepis już dopracowany, więc następnym raem pójdzie mi szybciej...

      Całość pyszna i zdecydowanie do powtórzenia. Zapas musu z czarnej porzeczki został przygotowany i zamrożony w ilościach hurtowych po zjedzeniu pierwszego kawałka ciasta  ...

      Jeśli chcecie się pobawić w cukiernika, a potem delektować przy kawce i wzbudzać zachwyt wśród wszystkich smakujących - zróbcie GO!!!

       

      Czekoladowy tort z czarną porzeczką i wafelkową chrupką

       

       

       

      biszkopt:

      • 4 jaja
      • 80 g mąki pszennej
      • 70 g masła
      • 150 g cukru
      • 100 g czekolady gorzkiej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

       (najlepiej upiec dzień wcześniej)

       

      chrupka wafelkowa:

      • 120 g mlecznej czekolady
      • 100 g wafelków w czekoladzie (o smaku kakaowym)
      • 65 g mielonych migdałów

       

      przecier z czarnej porzeczki:

      • 2 szklanki czarnej porzeczki
      • 2 łyżki wody
      • 0,5 szklanki cukru

       (można przygotować dzień wcześniej)

       

      żelka z czarnej porzeczki:

      •  0,5 szklanki musu z czarnej porzeczki
      • 1,5 łyżeczki żelatyny

       

      bita śmietana:

      • 600 g śmietany 30%
      • 2 białe czekolady

       (dzień wcześniej podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę, wstawić na noc do lodówki)

       

      mus z czarnej porzeczki:

      • 1 szklanka bitej śmietany
      • 1 szklanka przecieru z czarnej porzeczki
      • 4 łyżeczki żelatyny

       

      dodatkowo:

      • kilka kostek mlecznej czekolady

       

      Biszkopt:

      Jaja rozdzielamy, osobno białka i żółtka. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników, dodajemy makę wymieszana z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko i wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy.

      Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy delikatnie do masy czekoladowej mieszając łyżką i starając się, aby ciasto nie opadło.

      Tortownicę o średnicy 20-21 cm smarujemy i wysypujemy bułką tartą, wlewamy czekoladową masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 1 godziny, sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy i czysty.

      Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i kroimy na 3 krążki. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy nie będzie się kruszyło podczas krojenia.

       

      Chrupka wafelowa:

      Wafelki kroimy w 0,5 cm kawałki. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z migdałami i wafelkami, całośćprzekładamy do tortownicy o średnicy takiej samej, w jakiej pieczony był biszkopt. Delikatnie wyrównujemy wierzch na tyle, na ile to możliwe, odstawiamy do zastygnięcia.

       

      Przecier z czarnej porzeczki:

      Porzeczkę opłukujemy pod bieżącą wodą, usuwamy zielone gałązki, wkładamy do garnka wlewamy 2 łyżki wody i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minuty, po czym przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Przecier mieszamy z cukrem, ponownie zagotowujemy. Studzimy.

       

      Żelka z czarnej porzeczki:

      Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a jak spęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

      Odmierzamy 0,5 szklanki przecieru z czarnej porzeczki, dodajemy żelatynę, mieszamy.

       

      Bita śmietana:

      Zimną śmietankę z czekoladą ubijamy na sztywno.

       

      Mus z czarnej porzeczki:

      Szklankę bitej śmietany mieszamy ze szklanką przecieru z czarnej porzeczki. Robimy to delikatnie. Żelatynę namaczamy w ziemnej wodzie, jak napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do musu porzeczkowego i całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto.

       

      Składanie tortu:

      W tortownicy o średnicy 24 cm układamy pierwszy krążek biszkoptu, smarujemy żelką z czarnej porzeczki, przykrywamy chrupką wafelkową. Zapinamy obręcz tortownicy i wlewamy mus z czarnej porzeczki. Część musu pozostawnie na cieście, a część obleje boki i tak ma być. Na musie z czarnej porzeczki, na środku układamy drugi krążek biszkoptu, zalewamy bitą śmietaną w ilościach 2/3 tego, co mamy, przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, nakładamy pozostałą śmietanę, ścieramy na wierzch czekoladę i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

       

       

       

       

      Tak znikała dekoracja:-)

       

       

      Smacznego :-)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy tort z czarną porzeczką i wafelkową chrupką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 sierpnia 2012 08:14

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

kontakt: mamajulki080506@gazeta.pl agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Gotujemy po polsku! Odszukaj.com - przepisy kulinarne