Z pamiętnika piekarnika

Mam troje dzieci, pracę na cały etat, gotuję, fotografuję, bloguję... Jeśli ja mogę, to Ty również :-

Wpisy

  • piątek, 17 czerwca 2016
    • Ucierane ciasto z orzechami i śliwkami z rumowym lukrem

      No i zapas śliwek od mamy właśnie się skończył, zostały jeszcze orzechy włoskie, które systematycznie zużywam. Jeśli ktoś nie miał okazji jeść orzechów włoskich innych niż te sklepowe, nie zrozumie, o czym piszę.

      Własne orzechy włoskie, samodzielnie zbierane i suszone smakują zupełnie inaczej niż te ze sklepu.

      A jeśli chodzi o ciasto, to jest to jeden z lepszych wypieków, jakie udało mi się ostatnio popełnić. Mięciutkie, aromatyczne, pachnące, wilgotne, po prostu pyyyszne  !!


      Ucierane ciasto z orzechami i śliwkami z rumowym lukrem

       

       

      ciasto podstawowe:

      125 g masła miękkiego

      1 szklanka cukru brązowego

      2 jaja

      260 g mąki pszennej

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżka ekstraktu z wanilii

      1/4 łyżeczki soli

      240 g jogurtu greckiego

      kruszonka orzechowa:

      100 g masła

      1 szklanka cukru brązowego

      1 szklanka mąki pszennej

      200 g posiekanych orzechów włoskich

      dodatkowo:

      8 połówek śliwek węgierek

      lukier:

      cukier puder (około 1/2 szklanki)

      rum ciemny (około 2-2,5 łyżki)

       

      Kruszonka:

      Masło, mąkę i cukier mieszamy i rozcieramy palcami, dodajemy posiekane orzechy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

      Ciasto podstawowe:

      Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym jajku nadal ucierając. Jeśli masa nam się zwarzy, proszę się nie przejmować, po dodaniu mąki będzie właściwa konsystencja.

      Do ciasta dodajemy partiami mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz jogurt i wanilię, miksujemy szybko. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo. Połowę ciasta wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm. Na cieście rozkładamy połowę przygotowanej wcześniej kruszonki, którą przykrywamy resztą ciasta.

      Na cieście rozkładamy śliwki i posypujemy je resztą kruszonki.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

      Lukier:

      cukier puder mieszamy z rumem i lukrem polewamy ciasto. 

       

       

      Smacznego :-) 

       

      Inspiracja 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ucierane ciasto z orzechami i śliwkami z rumowym lukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      piątek, 17 czerwca 2016 08:13
  • czwartek, 16 czerwca 2016
    • Jajeczne muffiny na śniadanie

      Kolejna wersja jajecznicy z warzywami w nieco innej formie od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni.

      Małe, zgrabne muffinki napakowane wiosennymi warzywami, w sam raz na pyszne i zdrowe śniadanie. Do tego szklanka soku i można ruszać... tam, gdzie kto chce :-) 


      Jajeczne muffiny na śniadanie


       

       

      2 jajka

      1 młoda cebulka ze szczypiorem

      1/4 czerwonej papryki

      1 młoda marchewka starta na tarce jarzynowej

      sól

      pieprz czarny

      1 łyżka bułki tartej

      2 łyżki mleka

       

       Jaja ubijamy lekko widelcem, dodajemy posiekaną cebulkę i szczypiorek, pokrojoną w kostkę paprykę, marchew, mleko i bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość. Foremkę do muffinów smarujemy masłem, rozlewamy masę jajeczną do 4 wgłębień. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut.

      Super smakują na ciepło, równie dobrze po całkowitym wystudzeniu.

       

       

       

      Smacznego :-) 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 czerwca 2016 08:56
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Sernik na zimno z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi

       

      Taka mała modyfikacja poprzedniego przepisu... Mała, ale zrobiła dużo.

      Ciasto wyszło super w smaku, orzeszki dodały mu charakteru, słone i słodkie to bardzo zgrana para.

      Polecam, bo robiłam je już kilka razy, a wszyscy, którzy spróbowali chcieli więcej :-) 

       

      Sernik na zimno z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi

       


       

       

      1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

      500 g białej czekolady

      1,5 opakowania krakersów 

      600 g śmietanki 30% (3 małe kubeczki)

      200 g mlecznej czekolady

      300 g orzeszków ziemnych solonych

       

      Blaszkę o wymiarach około 20X30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę krakersów.

      Czekoladę białą i mleczną rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach.

      Ubijamy na sztywno 2 śmietanki.

      Twaróg miksujemy, aby stał się gładki, dodajemy białą czekoladę i połowę ubitej śmietanki, mieszamy. Masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy powierzchnię i pokrywamy ją drugą warstwą krakersów.

      Mleczną czekoladę mieszamy ze śmietanką (tą nie ubitą) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.

      Masę czekoladową wykładamy na krakersy, wyrównujemy powierzchnię i równomiernie rozsypujemy na niej orzeszki ziemne.

      Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.

      Najlepiej smakuje porządnie schłodzone. 

       

       

       

       

      Ciasto zrobi wrażenie na każdej, mniejszej lub większej imprezie, podczas przyjęcia w ogrodzie i hucznych urodzin. Korzystając więc z okazji składam gorące jak słońce życzenia Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji ich 3 urodzin. W tym wieku stąpają po ziemi już całkiem twardo i z optymizmem spoglądają w przyszłość. Niech więc ta przyszłość będzie dla nich łaskawa i spełni marzenia te malutkie i ta całkiem duże. Tego im życzę przy okazji zjadając lodowaty sernik na zimno, który podczas upałów jest lepszy od klimatyzacji :-)

      100 LAT !!!

      Jeśli chcecie wiedzieć o nich coś więcej zajrzyjcie na Akademi Kulinarna Whirpool oraztutaj .

       

      Smacznego :-) 

       

      Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 17:05
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • Szybkie kremówki

      Dzisiaj raczej sam pomysł zamiast konkretnego przepisu. Są takie chwile, kiedy nam się nie chce... A czasami te chwile ciągną się i ciągną,,, i zamieniają w dni... szczególnie latem, kiedy skwar leje się z nieba, powietrze "stoi", a pot leci nam po... wszystkim...

      I chociaż latem stronimy od piekarnika, to w tym przypadku warto go włączyć na chwilę, naprawdę tylko na chwilę...


      Szybkie kremówki

       

       

       

      1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem

      2 budynie waniliowe z cukrem

      750 ml mleka

      100 g masła

      400 g śmietanki 30%

       

      Ciasto francuskie przycinamy na taki kształt, jaki chcemy, aby miały nasze kremówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy do momentu, aż ciasto się uniesie i zrumieni.

      Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i rozkrajamy.

      Budyń gotujemy na mleku, studzimy, ucieramy z masłem.

      Śmietankę ubijamy na sztywno.

      Na jednej części ciasteczka rozsmarowujemy część kremu budyniowego i część ubitej  śmietanki, przykrywamy drugą częścią ciasta, wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia.

      Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

      Najsmaczniejsze zaraz po schłodzeniu, po pewnym czasie ciasto francuskie mięknie pod wpływem kremu, więc ciastka tracą pierwotną chrupkość.

       

       

       

       

       

      Smacznego :-) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie kremówki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 10:32
  • poniedziałek, 06 czerwca 2016
    • Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i bakaliami

      Zdarzyło nam się je popełnić ostatnio na szkolny festyn... 

      - Mamo, a czy my będziemy musiały płacić za nasze ciastka? - zapytało dziecię, któremu po wydłubaniu rodzynek, ciastka wyjątkowo smakowały

      - No tak, w końcu upiekłyśmy je na festyn, mają zostać sprzedane, więc raczej będziemy musiały płacić, jak będziemy chciały zjeść...

      - Bez sensu... Żeby zjeść własne ciastka, będziemy musiały je kupić. To może ich nie zaniesiemy wcale? - duma dziecię na głos

      - Bez sensu... Jak zjemy same, to nam dupa urośnie, a jak zaniesiemy, to innym... - dumam ja w myślach... 

      Sprytnie, nie?

       

      Ciasteczka super kruche, oczywiście zostały posmakowane w domu, M. dobrał się nawet w nocy do pudełka do którego zostały spakowane...

      Z przepisu od pani wychowawczyni, od siebie dodałam wiórki kokosowe i kardamon...

      Zdecydowanie polecam wszystkim chętnym. Do dietetycznych nie należą, ale warto trochę w domu posprzątać i w nagrodę po jedno sięgnąć, oj warto...

      A co tam, jak dobrze posprzątane, to i dwa można zjeść... 

       

      Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i bakaliami


       

      składniki podstawowe:

      200 g miękkiego masła

      1/2 szklanki cukru

      1/5 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/4 łyżeczki soli

      5 ziaren kardamonu

      1 jajko

      dodatkowo:

      2 szklanki płatków owsianych 

      1/2 szklanki wiórków kokosowych

      1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych

      1/3 szklanki rodzynek

      1/3 szklanki pestek słonecznika

       

      Z kardamonu wyłuskujemy nasionka i ucieramy je w moździerzu. Można kupić kardamon mielony i dodać ok 1/4 łyżeczki, ale ten z ziaren ma tak fantastyczny zapach, że właśnie dla niego warto go utrzeć samodzielnie... Wszystkie składniki na ciasto podstawowe utrzeć dokładnie, aż masa stanie się jasna i puszysta.

      Do masy dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na folię spożywczą, uformować wałek o grubości takiej, jak duże chcemy mieć ciasteczka, zawinąć go szczelnie folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Masa powinna stać się na tyle twarda, aby dało się ją kroić nożem na plastry/ciasteczka o grubości około 4 mm. Jeśli będzie się nieco kruszyła ( ma dużo dodatków), to przed położeniem ciastka na blaszkę, formujemy jego kształt dłońmi.

      Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i studzimy.

      Najlepiej jest je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli nie będą miały dostępu powietrza, pozostaną kruche.

       

      Smacznego :-)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 czerwca 2016 12:45

Kalendarz

Wrzesień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery