Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpisy

  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Tarta z pomidorami i szpinakiem

      Wspaniała, wypełniona kremowym serkiem i szpinakiem tarta, z całymi pomidorami.

      Doskonała na gorąco, równie smaczna na zimno. Bardzo dobrze się przechowuje w lodówce, dobrze kroi na porcje, bardzo dobrze się prezentuje i super smakuje.

      Pomidory możemy dodać w plastrach, ale efektowniej wyglądają ułożone w masie w całości. Do masy serowej dodajemy szpinak. Ja użyłam szpinaku 1000 listków Bonduelle. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

      Najlepsze pomidory natomiast są w Kozłowie, pod folią mojej mamy :-D 

      Tarta to danie zarówno na codzienny obiad, jak również na eleganckie przyjęcie. Pasuje na piknik i do lunchboxu. Danie, które kiedyś babcia nazywała plackiem z nadzieniem. pakowała do niego wszystko, co miała w lodówce. Teraz nie wypada powiedzieć placek, bardziej trendy jest "tarta". Bardziej trendy jest też użyć kilku, dobrej jakości składników, które pasują do siebie smakiem i kolorem.

       

       

      Tarta z pomidorami i szpinakiem


       

      375 g ciasta francuskiego z masłem

      masa serowo-szpinakowa:

      300 g kremowego serka śmietankowego

      5 jaj

      250 g szpinaku 1000 listków Bonduelle

      5 pomidorów

      sól

      pieprz czarny

      pół pęczka natki pietruszki

      1 ząbek czosnku

       

      Formę do tarty o średnicy 24 cm wylepiamy ciastem francuskim i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Następnie na cieście rozkładamy papier do pieczenia i wsypujemy kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto podczas pieczenia.

      Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C, wstawiamy formę z ciastem i pieczemy 15 minut z obciążeniem, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ciasto jeszcze 10 minut, aż będzie złote, wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

      Z każdego pomidora odcinamy górną część, łyżeczką wydrążamy środek i ustawiamy pomidory na talerzu, rozcięciem do dołu tak, aby wyciekł z nich sok.

      Szpinak rozmrażamy, odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Serek mieszamy ze szpinakiem,jajami, doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

      Na upieczony spód tarty wylewamy część masy, układamy całe pomidory, które również napełniamy masą serowo-szpinakową. Przykrywamy odciętymi pomidorowymi "czapeczkami".

      Resztę masy rozprowadzamy na tarcie, między pomidorami.

      Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.c i pieczemy około 35-40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy środek tarty jest upieczony. Powinien być sprężysty.

      Po wyjęciu tarty z piekarnika odstawiamy ją na 10 minut, a następnie kroimy na porcje.

       

       

       

       

       

       

      Smacznego :-) 

        


      Bonduelle - od 25 lat z Wami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z pomidorami i szpinakiem”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 22:16
  • wtorek, 13 czerwca 2017
    • Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami z galaretką oraz kwiatami czarnego bzu

      Klasyk w sezonie truskawkowym. Ulubione ciasto dzieci i dorosłych... 

      Biszkopt, bita śmietana, do tego truskawki, galaretka i ... kwiaty czarnego bzu - taka moja fanaberia :-) 

      A, że galaretka była przezroczysta, to kwiatki jak najbardziej pasowały i co najważniejsze, były widoczne. 

      Tak, te kwiaty są jadalne :-) 

      Niezawodny przepis na biszkopt, klasyk w okresie truskawkowym.

      Polecam...

       


      Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

      12 porcji/60 minut + czas chłodzenia

       

       

       

       

       

       

       

       

      biszkopt

      6 jaj

      1 szklanka cukru

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżka octu

      1 szklanka mąki pszennej tortowej

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

       

      krem:

       

      800 g śmietanki 30%

      3 łyżki cukru pudru

      1 łyżka żelatyny

       

      dodatkowo:

      700 g truskawek

      2 galaretki winogronowe przezroczyste

      kwiaty czarnego bzu

       

       

      Galaretka:

      Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

       

      Biszkopt:

      Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy.

      Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

      Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy.

      Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu)  i studzimy w formie.

      Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.

       

      Krem:

      Żelatynę zalewamy 3 łyżka mi zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

      Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy.

      Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków. 

      Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.

      Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

       

       

       


       

      Smacznego :-) 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami z galaretką oraz kwiatami czarnego bzu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 czerwca 2017 10:24
  • poniedziałek, 12 czerwca 2017
    • Bułeczki z patelni z płatkami Corn Flakes czekolada i miód

      Proziaki, sodziaki, placki z blachy...

      Bułeczki na sodzie, które robiła w dzieciństwie moja babcia, pieczone na blasze, na piecu, który zajmował dużą część jej małej kuchni "na górze", gdzie mieszkała. Najlepsze jeszcze cieplutkie z zimnym masłem, które po spotkaniu z ciepłą bułeczką-plackiem zaczyna się wspaniale roztapiać... 

      Przepis przywieziony przez babcię z Rzeszowszczyzny, skąd pochodziła. 

      Bardzo interesująca alternatywa dla śniadaniowych bułek. U mnie z dodatkiem płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes kakao i miód, które nadały bułeczkom innego smaku niż zwykle.

      Smakowały wszystkim dzieciom, bez wyjątku.

       

      Bułeczki z patelni z płatkami Corn Flakes czekolada i miód

      4 porcje/30 minut

       

      1 szklanka mąki pszennej tortowej

      1/2 szklanki zsiadłego mleka

      1/4 łyżeczki soli

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes kakao i miód

      dodatkowo:

      zimne masło

      ulubiony dżem

      miód

      krem czekoladowy

      kakao

       

      Sodę rozpuszczamy w odrobinie wody, wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozpuszczoną sodę i zagniatamy tak, jak na makaron. W miarę potrzeby podsypujemy odrobiną mąki, ale nie za dużo, żeby bułeczki nie były twarde.

      Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.

      Następnie wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką krążki i pieczemy na suchej patelni, na małym ogniu, kilka minut z każdej strony.

      Bułeczki powinny urosnąć i zrumienić się z obu stron.

      Po upieczeniu zdejmujemy z patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i podajemy z ulubionymi dodatkami.

       

       

       

       

       

      Smacznego :-)


       #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella


      Odkryj autentyczny smak natury

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 czerwca 2017 12:45
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Śniadaniowe ciasto z kruszonką i płatkami Corn Flakes kakao i miód

      Takie ciasto, na które mamy ochotę zawsze wtedy, kiedy za oknem wieje chłodem, a powinno grzać słońce, bo przecież mamy lato.

      Szybkie w przygotowaniu, w sam raz na śniadanie z kubkiem gorącego kakao w zziębniętej dłoni.

      U nas zniknęło bardzo szybko, smakowało wszystkim bez wyjątku, co nie zdarza się często :-)

       

       

      Śniadaniowe ciasto z kruszonką i płatkami czekoladowymi

       

      100 g masła

      3/4 szklanki cukru trzcinowego

      skórka otarta z jednej cytryny

      1 łyżka soku z cytryny

      1 duże jajko

      250 g mąki pszennej tortowej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      2 szklanki jagód (zużyłam zapasy z zamrażalnika)

      1/2 szklanki maślanki

      kruszonka:

      1/2 szklanki mąki tortowej

      1/4 szklanki cukru trzcinowego

      50 g zimnego masła

      1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes kakao i miód

       

      Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Masło, mąkę i cukier umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Możemy też składniki rozetrzeć w palcach. Na koniec dodajemy płatki czekoladowe, całość raz jeszcze mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

      Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C

      Blaszkę o wymiarach 20x20 wykładamy papierem do pieczenia.

      Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, ponownie ucieramy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz jagód i całość dokładnie mieszamy, dodajemy jagody i przekładamy ciasto do blaszki.

      Wierzch posypujemy kruszonką.

      Pieczemy około 45 minut, po wyjęciu chwilę studzimy i jeszcze ciepłe kroimy na porcje i podajemy.

       

       

       

       

       

      Smacznego :-) 

       

      #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella

      

      Odkryj autentyczny smak natury

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 11:51
  • środa, 31 maja 2017

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html