Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpisy

  • sobota, 18 lutego 2017
    • Kefirowa kostka z owocową galaretką

      Czasami przychodzi ochota na coś smacznego...

      Chciałoby się, aby to było zarazem coś smacznego i zdrowego...

      Owoce można przemycać w postaci soków, a soki zamienić w galaretkę...

      Rzadko które dziecko odmówi galaretki...

      Proponuję zrobić galaretki z soków, zatopić je w kefirze i podać wszystko w postaci smacznych kostek...

      Takie proste, a sukces gwarantowany...

       

      Kefirowa kostka z owocową galaretką

      10 porcji/czas przygotowania 20 minut; czas chłodzenia 4 godziny

       

       

       

       

      1 litr kefiru

      2 galaretki truskawkowe

      1 płaska łyżka żelatyny

      1 szklanka soku 100 % tłoczonego Hortex z jabłek z mango

      1 szklanka soku 100 % tłoczonego Hortex z jabłek z czarną porzeczką

      1 szklanka soku 100 % Hortex grejpfrut rubinowy

      3 łyżki żelatyny

       

      Każdy rodzaj soku umieszczamy w osobnej miseczce, podgrzewamy tak, aby był ciepły i dodajemy płaską łyżkę żelatyny, mieszamy dokładnie. Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić, być może należy podgrzać sok mocniej. Oczywiście nie możemy go zagotować, ma być jedynie na tyle ciepły, żeby rozpuścić w nim żelatynę.

      Miseczki wstawiamy do lodówki do stężenia.

      Po całkowitym stężeniu wyjmujemy z lodówki i na chwilę zanurzamy dno każdej miseczki we wrzątku, następnie przechylamy tak, aby galaretka wypadła na przygotowaną wcześniej deskę do krojenia.

      Każdy rodzaj galaretki kroimy w kostkę.

       


      Galaretki truskawkowe mieszamy z łyżką żelatyny, zalewamy połową szklanki gorącej wody i mieszamy do momentu, aż całość się rozpuści. Kefir wlewamy do miseczki, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę truskawkową i mieszamy całość dokładnie.

      Przygotowujemy blaszkę keksówkę (wymiary około 10x20 cm), wykładamy ją folią spożywczą, aby nie mieć później problemu z wyjęciem kostki z blaszki.

      Do tak przygotowanej blaszki przelewamy kefir z rozpuszczoną w nim galaretką i wkładamy pokrojone w kostkę galaretki z soku, mieszamy całość łyżką (tak, robimy to w blaszce!). Odstawiamy do lodówki do stężenia.

      Najlepiej odstawić kostkę na całą noc.

      Po całkowitym stężeniu, wyjmujemy kostkę z blaszki, pomagamy sobie folią spożywczą, i kroimy w małe kostki.

      Podajemy w pucharkach.

       


       

       

       

       

      Smacznego  :-) 

       

       

      Mój dzień z Hortex

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2017 16:23
    • Pęczakotto z warzywami i owcami morza

       

       Zima podobno ma się ku końcowi, ale my już nie możemy doczekać się wiosny...

      Świeże warzywa i owoce, kolory, słońce... za tym wszystkim bardzo tęsknimy.

      Dzisiaj, zaspokajając tęsknotę za wiosną, robimy pęczak z warzywami, łososiem i krewetkami...

      Proste, aromatyczne, kolorowe, smaczne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.

      Bardzo zapraszam :-)

       

      Pęczakotto z warzywami i owcami morza

      4 porcje/30 minut

       

       

       

      1 łyżka oleju rzepakowego

      1 łyżka masła

      1/2 małej cebulki

      1 ząbek czosnku

      1 szklanka pęczaku

      1/4 szklanki białego wytrawnego wina

      2,5 szklanki bulionu warzywnego 

      1/2 opakowania bukiet jarzyn wiosenny Hortex

      2-3 kawałki łososia

      10-12 krewetek

      sól

      pieprz czarny świeżo mielony

       

      Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pęczak i smażymy minutę, cały czas mieszając, wlewamy wino. Po odparowaniu wina, dolewamy do pęczaku partiami gorący bulion, czekając aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ziarna.

      W momencie, kiedy pęczak będzie już prawie miękki, dodajemy warzywa Hortex, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy wszystko około 5 minut. Następnie dodajemy kawałki łososia oraz krewetki. Patelnię ponownie przykrywamy i całość gotujemy jeszcze 5 minut. 

      Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

      Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

      To danie bardzo dobrze się przechowuje i równie dobrze smakuje kolejnego dnia w pracy...

       

       

       

       

      Smacznego :-) 

       


      Mój dzień z Hortex

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2017 15:39
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Chrupiąca ciecierzyca z różanym dżemem, jogurtem i owocami

      

      Ciecierzyca to jedno z ziaren, chyba jedyne, które jada i lubi cała moja rodzina. Mały Jasiek przepada za świeżo ugotowanymi kuleczkami. Może bardziej bawi go łapanie ich paluszkami, kiedy uciekają mu po całym stole, a może pasuje mi ich lekko orzechowy smak.

      Julia wybiera ugotowaną ciecierzycę, zamiast makaronu, jako dodatek do zupy pomidorowej, a Ania woli ją od kaszy, kiedy na obiad mamy gulasz.

      Mąż wyjada z miski, jakby to był popcorn...

      Cieszę się, bo ciecierzyca to źródło białka, witamin i minerałów. 

      Z ciecierzycy robimy też przegryzkę, o taką którą wcinamy, zamiast chipsów, podczas oglądania filmów.

      Tym razem ciecierzyca sprawdziła się doskonale, jako urozmaicenie śniadania dla mnie i dzieci...

      Raczej nie używam ciecierzycy z puszki, jest ona dla mnie zbyt miękka, ale pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

      Suszoną ciecierzycę musimy namoczyć na noc w dużej ilości zimnej wody, potem ugotować, a tę z puszki tylko odsączamy i gotowe.

      Pyszna konkurencja dla klasycznej granoli.

       

       

      Chrupiąca ciecierzyca z różanym dżemem, jogurtem i owocami

      4 porcje/30 minut

       

       

       

      2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

      1 łyżka oleju rzepakowego

      2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców dzika róża

      8 pełnych łyżek jogurtu typu greckiego

      2 owoce kiwi

      1/2 granatu

      2 mandarynki

      1 łyżeczka czarnuszki

       

      Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy około 20 minut, mieszając 2-3 razy w trakcie pieczenia.

      Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miseczki i jeszcze gorącą mieszamy z dżemem z róży. 

      Różaną ciecierzycę rozkładamy do miseczek, dodajemy jogurt, pokrojone owoce kiwi, cząstki pomarańczy i ziarna granatu. Całość posypujemy czarnuszką. Czarnuszka daje bardzo specyficzny smak, który zmienia całe danie, dlatego nie należy jej pomijać. 

      Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

       

       

       

       

       

       

      

       

      Smacznego :-) 

       

       

      Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 20:57
  • poniedziałek, 13 lutego 2017
    • Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami

      Te ciacha królowały w naszej kuchni i piekarniku przez ostatnie 3 tygodnie.

      Proste i szybkie w przygotowaniu, rewelacyjnie smakują na ciepło. Postarajcie się o dobrej jakości ciasto francuskie, nie musi być koniecznie to z masłem, ale raczej unikajcie tego najtańszego, bo jest różnica w smaku i chrupkości ciastek.

      Wiem, że Blikle ma ciasto francuskie z masłem (kiedyś było dostępne w Carrefurze), ja używałam ciasta francuskiego Hagellen, kupione w InterMarche.

      Do tego jabłka, trochę cukru z wanilią i gotowe...

      Ulubione ciastka mojej Julki, lubi je na tyle, że jest skłonna obrać, pokroić i doprawić jabłka... ja jedynie sklejam i piekę. Cóż, jak się chce coś zjeść, to czasami samemu trzeba zakasać rękawy...

      Naprawdę polecam...

       

      Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami

      5 porcji/40 minut

       

       

       

      375 g ciasta francuskiego

      3 duże jabłka

      2 łyżki cukru z wanilią

      1 łyżka mąki pszennej

       

      Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w kostkę. Mieszamy z cukrem i mąką.

      Ciasto francuskie kroimy na prostokąty - z tej ilości ciasto wyszło mi 10 kawałków.

      Na każdy prostokąt nakładamy po łyżce jabłek przy krótszym brzegu, następnie przykrywamy drugą połówką ciasta, sklejamy widelcem dokładnie dociskając.

      Przekładamy na dużą blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.

       


      Każde ciasto smarujemy odrobiną wody (lub białkiem jaja), posypujemy cukrem i na każdym robimy trzy nacięcia. Nacięcia są potrzebne aby miała ujście para z pieczonych jabłek. 

      Pieczemy w nagrzanym do 190 st.C piekarniku około 25 minut.

      Wyjmujemy i studzimy na kratce.

       

       


       

      Smacznego :-) 


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2017 14:05
  • środa, 08 lutego 2017
    • Ekspresowa sałatka z kurczakiem i granatem

      Takie sałatki robi się w maksymalnie 15 minut.

      Mając wszystkie składniki w lodówce, zanim domownicy dobrze się rozgoszczą w mieszkaniu, serwujemy im elegancki posiłek.

      Bardzo prosta w przygotowaniu i efektownie wyglądająca...

      A smak rewelacyjny...

       


      Ekspresowa sałatka z kurczakiem i granatem

      3 porcje/15 minut

       

       

      1 podwójna pierś z kurczaka

      1 łyżka przyprawy  Knorr przyprawa do złotego kurczaka

      3 garści mieszanki sałat (takie, jak lubicie, ja daję z rukolą)

      1/2 granatu

      1/2 szklanki słonecznika

      10 pomidorków koktailowych

      2 łyżki oleju

      sos:

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      1 łyżka majonezu

      1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę

      szczypta soli i cukru

      pieprz czarny świeżo mielony

       

      Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidorki koktailowe kroimy na pół. 
      Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż będzie miał ładny brązowy kolor.

      Z granatu wyjmujemy pestki.

      Wszystkie składniki  sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby całość się wymieszała.

      Na talerzach rozkładamy sałatę, pomidorki, kawałki upieczonego kurczaka. Polewamy sosem, posypujemy pestkami słonecznika i granatu.

      Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

       

       

       Smacznego :-) 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowa sałatka z kurczakiem i granatem”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 11:31

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html