Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpisy

  • wtorek, 09 maja 2017
    • Lekki torcik z owocami i kremem z ricotty

       

      Urodzinowy torcik Julki. Lekko zmodyfikowana wersja tego ciasta.

      Mięciutki biszkopt, krem na bazie bitej śmietany i ricotty oraz mnóstwo owoców, które nadały ciastu świeżości.

      Był tak pyszny, że zniknął w ciągu jednego dnia.

      Polecam na wszelkiego rodzaju majowe uroczystości, w tym na przyjęcia komunijne, oczywiście w większym wydaniu.

       

      Lekki torcik z owocami i kremem z ricotty


       

      biszkopt:

      4 jaja

      2/3 szklanki cukru

      2/3 szklani mąki pszennej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia 

      1 łyżeczka octu spirytusowego

       

      krem:

      750 ml śmietanki 30%

      250 g ricotty

      3 łyżki cukru pudru

       

      dodatkowo:

      200 g malin

      200g  truskawek

      200 g jagód

       

       

      Biszkopt:

      Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka oraz olej, miksujemy.

      Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

      Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy.

      Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

      Następnie przeciągamy nożykiem wzdłuż obręczy i wyjmujemy biszkopt.

      Kroimy na 4 placki.


      Krem:

      Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ricottę i miksujemy.

      Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, układamy jagody - dałam mrożone, nie rozmrażałam ich przed dodaniem do kremu- przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy kremem i układamy na nim maliny, następnie kolejny blat ciasta, krem i pokrojone w plasterki truskawki. 

      Całość przykrywamy czwartym blatem ciasta, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy owocami, schładzamy godzinę w lodówce i podajemy.

       


       

       

      Smacznego :-) 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki torcik z owocami i kremem z ricotty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 maja 2017 08:51
  • czwartek, 04 maja 2017
    • Placuszki na maślance z płatkami Corn Flakes Kakao i Miód

       

      Śniadanie spędzone z rodziną, to luksus na który powinniśmy sobie pozwolić każdego dnia. Czas, który poświęcimy dzieciom w dzieciństwie, zaprocentuje w przyszłości dobrymi kontaktami z naszymi pociechami.

      W dzisiejszych czasach nie mamy zbyt dużo czasu, zwłaszcza poranki uciekają nam w pośpiechu. Czasami chwycimy w dłoń kanapkę i biegniemy dalej, a czasami wychodzimy z domu bez śniadania. Wystarczy jednak odrobina porannego zorganizowania, szybki przepis na coś smacznego i nawet w powszedni dzień możemy cieszyć się smacznym i zdrowym śniadaniem zjedzonym razem z naszymi najbliższymi.

      Dzisiaj proponuję bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki z płatkami Corn Flakes Kakao i Miód od marki Lubella.

      Corn Flakes Kakao i Miód to wyjątkowe płatki, które łączą w sobie kukurydzę, naturalny miód oraz prawdziwe, intensywne kakao DecoMorreno. To nowatorskie połączenie naturalnych składników, zamknięte w każdym płatku, gwarantuje niespotykany wcześniej autentyczny, oryginalny smak, gdzie słodki miód idealnie balansuje lekką goryczkę prawdziwego kakao. Płatki zapewniają też codzienną porcję wartościowych minerałów: żelaza, fosforu, manganu i miedzi.

      Do placuszków dodałam płatki i przyznam, że to świetny sposób, aby zwykłe placuszki zamienić w coś nowego i pysznego, po co cała rodzina chętnie sięgnie o poranku.

      Placuszki wyszły puszyste i mięciutkie, z delikatnym posmakiem płatków - aromatem prawdziwego kakao i miodu.

      Dzieci były zachwycone. Jasiek zajadał placuszki z zachwytem.


      Placuszki na maślance z płatkami Corn Flakes Kakao i Miód

      2 porcje/ tylko 15 minut J

       

       

       

      1 szklanka maślanki

      200 g mąki pszennej

      2 łyżki cukru trzcinowego

      ½ łyżeczki sody oczyszczonej

      Szczypta soli

      1 jajo

      1 szklanka płatków Corn Flakes Kakao i Miód Lubella

       

      Maślankę mieszamy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki, oprócz płatków i intensywnie mieszamy łyżką do momentu, aż w cieście nie będzie grudek. Dodajemy płatki i całość delikatnie mieszamy.

      Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy pełną łyżkę ciasta i smażymy placuszki z obu stron do momentu, aż się zrumienią.

      Odkładamy na papierową serwetkę.

      Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

       

       

       

       

      Smacznego :-) 

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki na maślance z płatkami Corn Flakes Kakao i Miód”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 maja 2017 12:28
  • środa, 19 kwietnia 2017
    • Wiosenne naleśniki z czekoladowym budyniem i smażonymi wiśniami z wiśniówką

       

      Naleśniki możemy podawać na tysiąc kilka sposobów. W każdej postaci sprawdzają się super. Mogą być deserem, ale też daniem głównym. Wszystko zależy od tego, czym je wypełnimy.

      Dzisiaj naleśniki w kolorze zielonym, wiosennym, z czekoladowym budyniem i wiśniami smażonymi w brązowym cukrze, okraszonymi wiśniówką...

      Po prostu coś pysznego...

       

      Wiosenne naleśniki z czekoladowym budyniem i smażonymi wiśniami z wiśniówką


       

      naleśniki:

      1 puszka mleka kokosowego (340 ml)

      1/2 szklanki wody gazowanej

      1 garść liści młodego szpinaku

      1/4 szklanki listktów mięty

      200 g mąki pszennej

      2 jaja

      szczypta soli

      budyń:

      1 budyń czekoladowy Winiary do ciast i kremów

      1/5 szklanki mleka

      2 łyżki cukru

      4 kostki gorzkiej czekolady

      wiśnie:

      400 g mrożonych wiśni bez pestek

      1/2 szklanki cukru trzcinowego

      50 ml wiśniówki

       

      Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy na 20 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie smarując ją olejem przed nałożeniem każdej porcji ciasta.

      Jedną szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier, wlewamy na gotujące się mleko, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy kostki czekolady i mieszamy. 

      Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy rozmrożone wiśnie, wiśniówkę i chwilę razem smażymy.

      Naleśniki smarujemy budyniem, składamy polewamy gorącymi wiśniami i podajemy.


       

       

       

      Smacznego :-) 

       

      'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      środa, 19 kwietnia 2017 21:36
  • sobota, 15 kwietnia 2017
    • Babka czekoladowo pomarańczowa

      

      Ostatnim rzutem na taśmę, dla tych, którzy jeszcze przeszukują przestworza netu w poszukiwaniu idealnej babki wielkanocnej, proponuję...

      najlepszą babeczkę piaskową, mięciutką, wcale nie suchą, o smaku czekolady i aromacie pomarańczy...

       

      A wszystkim życzę Radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy...


      Babka czekoladowo pomarańczowa

       


      200 g masła

      1 i 1/4 szklanki cukru

      4 jajka

      1  szklanka mąki ziemniaczanej

      1/4 szklanki gorzkiego kakao

      1 budyń do ciasto i kremów Winiary czekoladowy

      1 budyń do ciasto i kremów Winiary waniliowy

      4 łyżki mąki pszennej

      6 łyżek soku z pomarańczy

      otarta skórka z jednej pomarańczy


      Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.  

      Średniej wielkości formę na babkę   wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

      Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

      Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut. Dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując około 3 minuty.

      Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać na wolnych obrotach miksera.

      Wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec około  40 minut (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy).

      Wyjąć i studzić przez około 10 minut w formie, a następnie wyłożyć  do góry dnem i polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.

       

       

       

      Smacznego :-)

       

      'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

      

      Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      sobota, 15 kwietnia 2017 17:43
  • środa, 12 kwietnia 2017
    • Babka marchewkowo-kokosowa

      Świeżutka, z jeszcze lepką polewą czekoladową, zrobiona wczoraj na prośbę dzieci, częściowo zjedzona...

      Pyszna propozycja na świąteczny słodki stół.

      Tradycyjne ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych, podane w formie babki.

      Polecam, to pewniak na świąteczny stół.

       

      Babka marchewkowo-kokosowa


       

       

      4 jaja

      1,5 szklanki brązowego cukru

      1,25 szklanki oleju

      2 szklanki mąki pszennej

      1,5 łyżeczki proszku do piecznia

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżka przyprawy do piernika

      2 szklanki startej na tarce marchewki

      1/2 szklanki wiórków kokosowych

      polewa:

      100 g mlecznej czekolady

      100 ml śmietanki 30%

       

      Jaja ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dolewamy powoli olej i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, miksujemy krótko, dodajemy marchew i wiórki kokosowe i mieszamy ciasto łyżką.

      Dużą formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 60-70 minut. Warto obserwować wierzch babki, jeśli się za szybko rumieni, należy położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.

      Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy jest upieczone - patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

      Ciasto studzimy na kratce.

      Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową (czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką).

       


       

      Smacznego :-) 

       

       

      Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      środa, 12 kwietnia 2017 08:05

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html