Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpisy

  • środa, 19 kwietnia 2017
    • Wiosenne naleśniki z czekoladowym budyniem i smażonymi wiśniami z wiśniówką

       

      Naleśniki możemy podawać na tysiąc kilka sposobów. W każdej postaci sprawdzają się super. Mogą być deserem, ale też daniem głównym. Wszystko zależy od tego, czym je wypełnimy.

      Dzisiaj naleśniki w kolorze zielonym, wiosennym, z czekoladowym budyniem i wiśniami smażonymi w brązowym cukrze, okraszonymi wiśniówką...

      Po prostu coś pysznego...

       

      Wiosenne naleśniki z czekoladowym budyniem i smażonymi wiśniami z wiśniówką


       

      naleśniki:

      1 puszka mleka kokosowego (340 ml)

      1/2 szklanki wody gazowanej

      1 garść liści młodego szpinaku

      1/4 szklanki listktów mięty

      200 g mąki pszennej

      2 jaja

      szczypta soli

      budyń:

      1 budyń czekoladowy Winiary do ciast i kremów

      1/5 szklanki mleka

      2 łyżki cukru

      4 kostki gorzkiej czekolady

      wiśnie:

      400 g mrożonych wiśni bez pestek

      1/2 szklanki cukru trzcinowego

      50 ml wiśniówki

       

      Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, odstawiamy na 20 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie smarując ją olejem przed nałożeniem każdej porcji ciasta.

      Jedną szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier, wlewamy na gotujące się mleko, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy kostki czekolady i mieszamy. 

      Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy rozmrożone wiśnie, wiśniówkę i chwilę razem smażymy.

      Naleśniki smarujemy budyniem, składamy polewamy gorącymi wiśniami i podajemy.


       

       

       

      Smacznego :-) 

       

      'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      środa, 19 kwietnia 2017 21:36
  • sobota, 15 kwietnia 2017
    • Babka czekoladowo pomarańczowa

      

      Ostatnim rzutem na taśmę, dla tych, którzy jeszcze przeszukują przestworza netu w poszukiwaniu idealnej babki wielkanocnej, proponuję...

      najlepszą babeczkę piaskową, mięciutką, wcale nie suchą, o smaku czekolady i aromacie pomarańczy...

       

      A wszystkim życzę Radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy...


      Babka czekoladowo pomarańczowa

       


      200 g masła

      1 i 1/4 szklanki cukru

      4 jajka

      1  szklanka mąki ziemniaczanej

      1/4 szklanki gorzkiego kakao

      1 budyń do ciasto i kremów Winiary czekoladowy

      1 budyń do ciasto i kremów Winiary waniliowy

      4 łyżki mąki pszennej

      6 łyżek soku z pomarańczy

      otarta skórka z jednej pomarańczy


      Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową.  

      Średniej wielkości formę na babkę   wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

      Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

      Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut. Dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując około 3 minuty.

      Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać na wolnych obrotach miksera.

      Wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec około  40 minut (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy).

      Wyjąć i studzić przez około 10 minut w formie, a następnie wyłożyć  do góry dnem i polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.

       

       

       

      Smacznego :-)

       

      'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

      

      Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      sobota, 15 kwietnia 2017 17:43
  • środa, 12 kwietnia 2017
    • Babka marchewkowo-kokosowa

      Świeżutka, z jeszcze lepką polewą czekoladową, zrobiona wczoraj na prośbę dzieci, częściowo zjedzona...

      Pyszna propozycja na świąteczny słodki stół.

      Tradycyjne ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych, podane w formie babki.

      Polecam, to pewniak na świąteczny stół.

       

      Babka marchewkowo-kokosowa


       

       

      4 jaja

      1,5 szklanki brązowego cukru

      1,25 szklanki oleju

      2 szklanki mąki pszennej

      1,5 łyżeczki proszku do piecznia

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżka przyprawy do piernika

      2 szklanki startej na tarce marchewki

      1/2 szklanki wiórków kokosowych

      polewa:

      100 g mlecznej czekolady

      100 ml śmietanki 30%

       

      Jaja ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dolewamy powoli olej i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, miksujemy krótko, dodajemy marchew i wiórki kokosowe i mieszamy ciasto łyżką.

      Dużą formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 60-70 minut. Warto obserwować wierzch babki, jeśli się za szybko rumieni, należy położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.

      Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy jest upieczone - patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

      Ciasto studzimy na kratce.

      Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową (czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy ze śmietanką).

       


       

      Smacznego :-) 

       

       

      Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      środa, 12 kwietnia 2017 08:05
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Mazurek czekoladowo orzechowy bez pieczenia (wegański)

      Odkąd pierwszy raz przygotowałam tzw. kulki mocy, czyli zmiksowane daktyle z orzechami, uformowane w kulki,  daktyle wykorzystuję w kuchni na różne sposoby. Słodzę nimi desery, dodaję do kaszki manny i jaglanej, robię spody do tart.

      Tym razem daktyle i orzechy stanowią spód do mazurka. Razem ze skórką z pomarańczy i sokiem stanowią tak doskonałe połączenie, że trudno mi było się powstrzymać, aby nie wyjadać masy prosto z miski malaksera... no, nie powstrzymałam się... 

      Cienkie wypełnienie to czekolada ekstra gorzka i mleko kokosowe, wierzch sypnięty lekko solą...

      Całość boska, po prostu boska...

      Na pewno powtórzę na święta, i jeszcze pewnie kilka razy...

       


      Mazurek czekoladowo orzechowy bez pieczenia (wegański)

      12 porcji/20 minut + czas chłodzenia

       


       

      spód:

      250 g daktyli

      200 g orzechów włoskich (można dać inne, ulubione)

      szczypta soli

      skórka otarta z 1/2 pomarańczy

      sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

      masa:

      200 g czekolady 80% kakao

      100 ml mleka kokosowego (jeśli nie vege, to może być mleko krowie, śmietanka 30%, ale może być też woda)

      2 łyżki melasy z winogron (może być syrop z agawy, w wersji nie wege- miód)

      dekoracja:

      kwiaty storczyka

      sól (polecam gruboziarnistą, której akurat nie miałam :-))

       

      Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy na sitku. Wkładamy do misy malaksera, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy i sól i miksujemy pulsacyjnie, co jakiś czas zgarniając masę ze ścianek naczynia.

      Masa ma mieć wyraźnie wyczuwalne kawałki orzechów.

      Masą wylepiamy spód i boki (do wysokości 2 cm) foremki o średnicy 24 cm w wyjmowanym dnem. Jeśli nie mamy foremki z wyjmowanym dnem (ja nie mam) to formę, którą macie wyłóżcie folią spożywczą, ułatwi to wyjmowanie mazurka.

      Formę z ciastem wstawiamy do lodówki.

      Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy podgrzany płyn (mleko, wodę) i melasę, mieszamy energicznie, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masą zalewamy spód ciasta i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.

      Przed podaniem posypujemy solą, ozdabiamy kwiatami.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek czekoladowo orzechowy bez pieczenia (wegański)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 12:02
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
    • Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

       

      Elegancki obiad to niekonieczne egzotyczne potrawy i najdroższe wino… To bardzo dobrej jakości składniki, które są powszechnie dostępne, szczypta fantazji i umiejętnie dobrane dodatki, zarówno te do dania i te, na których to danie podamy.

      Na taki obiad proponuję roladki z piersi z kurczaka z zieleniną w środku, owinięte szynką parmeńską (która podczas smażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę), podane z ziemniakami w śmietanie.

      Jest to proste danie, które zachwyci wszystkich smakiem i wyglądem. Do roladek idealnie pasuje chrzan śmietankowy Krakus, który swoją delikatnością i kremową konsystencją idealnie łączy wszystko w całość. Wybrałam go również dlatego, że jest bez zagęstników i ma wyczuwalne wiórki chrzanu, spotykane w tradycyjnych, wysokiej jakości przetworach.

      Roladki możemy również podać na zimno, pokrojone w plastry, na półmisku, z chrzanem śmietankowym Krakus.

       

      Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

       

       

       

       

      4 pojedyncze piersi z kurczaka

      2 garści liści szpinaku

      50 g masła

      Świeża natka pietruszki

      12 plastrów szynki parmeńskiej

      Sól

      Pieprz czarny świeżo mielony

      Olej do smażenia

      500 g ziemniaków

      300 g śmietanki 30%

      Chrzan śmietankowy Krakus

       

      Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy śmietanką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.

      Piersi z kurczaka kroimy w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nie przekrojony, rozkładamy na płasko, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem.

      Na każdej piersi rozkładamy liście szpinaku, kładziemy kawałek zimnego masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zwijamy w roladkę, starając się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owijamy trzema plastrami szynki parmeńskiej i odkładamy na bok.

      Po przygotowaniu wszystkich roladek, na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy roladki ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub, jeśli mamy możliwość, wstawiamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20 minut.

      Po upieczeniu podajemy z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

       

       

       

       

      Smacznego :-) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      mamajulki080506
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 kwietnia 2017 08:47

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html