Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 11 lipca 2017

Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

Trochę inna forma przemycenia w diecie dzieci warzyw i owoców. 

Nikt, absolutnie nikt nie zauważył, nie wysmakował i nie wyczuł, że zielona warstwa to nie tylko kiwi i jabłko, ale przede wszystkim szpinak :-)

Dzieci były zachwycone kolorowymi warstwami deseru, nie było problemu nawet ze zjedzeniem warstwy białej, a przecież jogurtu naturalnego nikt oprócz mnie nie jada...

Zatem, jeśli szukacie sposobów na włączenie owoców i warzyw do codziennej diety waszych pociech, to zdecydowanie polecam ten sposób.

Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

4 porcje/15 minut

 


 

warstwa biała:

300 g jogurtu greckiego

3 łyżeczki cukru białego Diamant

sok z 1/2 limonki

warstwa zielona:

100 g szpinaku (dałam mrożony)

2 owoce kiwi

1 zielone jabłko

1 łyżeczka cukru białego Diamant

warstwa żółta:

1 bardzo dojrzałe mango

warstwa czerwona:

300 g arbuza 

dodatkowo:

nasiona chia

mrożone lub świeże maliny i jeżyny

listki mięty

 

Jogurt mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, rozkładamy do kieliszków.

Szpinak blendujemy razem z obranym i pokrojonym na kawałki kiwi i jabłkiem, rozkładamy w kieliszkach na warstwie jogurtowej.

Mango obieramy, miąższ blendujemy, rozkładamy w kieliszkach na  warstwie szpinakowej.

Z arbuza usuwamy pestki, blendujemy niezbyt dokładnie, miąższ układamy w kieliszkach na warstwie żółtej.

Każdy kieliszek ozdabiamy listkami mięty, nasionami chia, owocami malin i jeżyn. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

 

 

Smacznego :-) 

 

Uczymy jak słodzić 

 

Cukier z głową

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 11 lipca 2017 07:56

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Women s World napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/07/11 12:04:27:

    Wygląda bajecznie :)

  • Gość Ja Zwykła Matkaa Klaudia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/07/11 13:32:42:

    Świwtny pomysł na przemycienie szpinaku :), chyba zastosuję bo mój starszy syn .... oj ciężko go namówić... Piękne zdjęcia

  • Gość Cosmeticosmos napisał(a) z *.armasan.pl komentarz datowany na 2017/07/11 18:27:15:

    Ale mega pomysł na smaczny i zdrowy deser :)

  • Gość FiliżankaSzczęscia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/07/13 09:38:02:

    Wygląda bardzo apetycznie chociaż trochę przeraża mnie ten szpinak w zielonej warstwie :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/17 10:53:38:

    dziękuję, a szpinaku się absolutnie nie obawiajcie, w ogóle go nie czuć :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html