Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

sobota, 08 lipca 2017

Sałatka w słoiku z kurczakiem, arbuzem, granatem i mozzarellą

Jeśli mówimy lato, to myślimy o piknikach

Jeśli mówimy piknik, to mamy na myśli super jedzenie

Jeśli planujemy jedzenie do kosza piknikowego, to nie może tam zabraknąć sałatek

A jeśli zabieramy sałatkę na piknik, to tylko w słoiku... mniejszym lub większym, dostosowanym do głodu naszych gości

Dzisiaj proponuję prawdziwie letnią sałatkę z kurczakiem, arbuzem, granatem i mozzarellą... Do tego miodowo-musztardowy dressing i pyszne czosnkowo-koperkowe grzanki... Czy można pragnąć czegoś więcej?

 

Sałatka w słoiku z kurczakiem, arbuzem, granatem i mozzarellą

4 porcje/20 minut

 

 

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku

szczypta soli

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka margaryny Optima Omega 3

 

2 garści sałaty

4 duże kawałki arbuza

250 g mozzarelli

1 owoc granatu

6 łyżek pestek słonecznika

 

dressing:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

 

grzanki:

1 bułka paryska

3 łyżki margaryny Optima Omega 3

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy margarynę Omega Optima 3, smażymy piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor, studzimy i kroimy w kostkę.

Arbuza kroimy w kostkę.

Z granatu wyjmujemy nasiona.

Mozzarellę rwiemy na kawałki.

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku i potrząsając, energicznie mieszamy. 

W słoikach umieszczamy kolejno sałatę, następnie kawałki kurczaka, arbuza, mozzarelli. Posypujemy nasionami granatu i prażonym słonecznikiem.

Dressing zabieramy ze sobą w słoiczku i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Bułkę paryską kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy margaryną Omega Optima 3 z obu stron i posypujemy mieszanką przypraw. Następnie układamy na blaszce piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia grzanek. Przy braku piekarnika grzanki można przygotować na suchej patelni, w taki przypadku po zrumienieniu jednej strony, przekładamy kromki na drugą i rumienimy. 

Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z grzankami.

 

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

Optymalny wybór na piknik

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
sobota, 08 lipca 2017 23:27

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html