Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 14 lipca 2017

Oranżada arbuzowa

Świetny sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które (miejmy nadzieję) nadejdą :-)

Arbuz, woda, cukier, trochę drożdży winnych i mamy fantastyczny, gazowany napój za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Bez zbędnych dodatków, tak słodki, jak chce, bo sami kontrolujemy ilość cukru w napoju...

Możemy poeksperymentować z różnymi owocami, uzyskując różne smaki i kolory.

Bardzo polecam.

 

Oranżada arbuzowa

2 litry/15 minut/48 godzin oczekiwania


 

 

 

1 kg arbuza (pestki usuwamy)

5 łyżek cukru białego Polski Cukier

sok z 1 cytryny

1/4 łyżeczki drożdży winnych

 

Arbuza miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny, cukier rozpuszczony w szklance wrzącej wody, drożdże winne, całość mieszamy i przelewmy do butelki 2 litrowej, którą uzupełniamy wodą tak, aby od góry zostało koło 5 cm wolnej przestrzeni (nie uzupełniamy wodą butelki do pełna). Przestrzeń jest potrzebna, aby mógł się w niej gromadzić dwutlenek węgla.

Butelkę zakręcamy szczelnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Po  tym czasie butelka powinna być twarda, co oznacza, że drożdże zaczęły pracować i wytwarzany jest gaz. Jeśli potrząśniemy butelką zobaczymy, jak napój "buzuje".

Butelkę wstawiamy do lodówki, aby proces fermentacji spowolnić. Po 1-2 dniach napój jest gotowy do picia.

Należy uważać przy odkręcaniu butelki, gdyż oranżada zawiera mnóstwo gazu, który szybko chce się wydostać na zewnątrz. Odkręcajcie zatem butelkę nad zlewem i róbcie to ostrożnie :-)

Oranżada najlepiej smakuje z kostkami lodu i miętą.

 



 

 

 

 

Smacznego :-) 

Uczymy jak słodzić 

 

 


 

Cukier z głową

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 14 lipca 2017 11:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Paulina napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/07/18 14:03:43:

    Jakie pyszności :) Super pomysł, na pewno skorzystam i zrobię taki orzeźwiający napój :)

  • Gość jamaska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/07/18 14:22:12:

    Z drożdżami jeszcze nie robiłąm. Musze spróbować

  • Gość Ula z prostoofinansach napisał(a) z *.107.250.236.fiberlink.pl komentarz datowany na 2017/07/18 20:34:47:

    Niesamowity pomysł, żeby do napoju dodać drożdże i do tego jeszcze arbuz. Muszę wypróbować, bardzo ten pomysł mi się spodobał.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html