Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 28 czerwca 2017

Sałatka obiadowa z quinoa z warzywami i kotletem schabowym

Sałatki są dobre na wszystko. 

Pasują na każdą porę dnia i roku. Mogą być lekkie albo sycące, mogą być słodkie, albo wytrawne. Można je przygotować na 1000 sposobów.

Dzisiaj proponuję sałatkę z komosą ryżową, warzywami, mango, serem feta i ... uwaga... kotletem schabowym. 

Takie wyjście poza standardową pozycję obiadową: ziemniaki, kotlet i surówka.

Słodko-kwaśna, warzywno-owocowa sałatka z kawałkiem mięsa, to pełnowartościowy obiad.

 

 Sałatka obiadowa z quinoa z warzywami i kotletem schabowym

3 porcje/20 minut

 

 

1/2 szklanki komosy ryżowej

1/2 mango

1 puszka groszku ekstradrobnego Bonduelle

1 puszka kukurydzy Bonduelle

1/2 pęczka szczypiorku

ziarna z 1/4 granatu

1 kulka mozzarelli (125 g)

1 mała papryczka chili

dressing:

3 łyżki delikatnej oliwy

1 łyżka octu winnego malinowego

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz czarny

dodatkowo do wyboru:

kotlet schabowy

pieczona ryba

smażony cammembert

 

 

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 15 minut, odcedzamy dokładnie na sitku. 

Mango obieramy, kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzamy. Szczypiorek siekamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki dressingu mieszamy, zalewamy nim komosę, mieszamy z pozostałymi składnikami.

Sałatkę  rozkładamy na talerze, na górze układamy pokrojonego w paski kotleta (można wybrać pieczoną rybę lub nawet smażony ser cammembert, ale wówczas nie dajemy już mozzarelli).

Sałatkę możemy podać na ciepło, jak również na zimno.

Świetnie się przechowuje, więc jeśli coś nam zostanie z obiadu, to zapakujmy ją do lunchboxu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Smacznego :-)

 


 

Bonduelle - od 25 lat z Wami

 

P.S. Czy wiecie, że 

Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 28 czerwca 2017 22:01

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html