Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Bułeczki z patelni z płatkami Corn Flakes czekolada i miód

Proziaki, sodziaki, placki z blachy...

Bułeczki na sodzie, które robiła w dzieciństwie moja babcia, pieczone na blasze, na piecu, który zajmował dużą część jej małej kuchni "na górze", gdzie mieszkała. Najlepsze jeszcze cieplutkie z zimnym masłem, które po spotkaniu z ciepłą bułeczką-plackiem zaczyna się wspaniale roztapiać... 

Przepis przywieziony przez babcię z Rzeszowszczyzny, skąd pochodziła. 

Bardzo interesująca alternatywa dla śniadaniowych bułek. U mnie z dodatkiem płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes kakao i miód, które nadały bułeczkom innego smaku niż zwykle.

Smakowały wszystkim dzieciom, bez wyjątku.

 

Bułeczki z patelni z płatkami Corn Flakes czekolada i miód

4 porcje/30 minut

 

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki zsiadłego mleka

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes kakao i miód

dodatkowo:

zimne masło

ulubiony dżem

miód

krem czekoladowy

kakao

 

Sodę rozpuszczamy w odrobinie wody, wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozpuszczoną sodę i zagniatamy tak, jak na makaron. W miarę potrzeby podsypujemy odrobiną mąki, ale nie za dużo, żeby bułeczki nie były twarde.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.

Następnie wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką krążki i pieczemy na suchej patelni, na małym ogniu, kilka minut z każdej strony.

Bułeczki powinny urosnąć i zrumienić się z obu stron.

Po upieczeniu zdejmujemy z patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

 

Smacznego :-)


 #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella


Odkryj autentyczny smak natury

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 12 czerwca 2017 12:45

Polecane wpisy

  • Nowa strona bloga

    Moi drodzy, Zapraszam na nową stronę bloga Z pamiętnika piekarnika Z tą nową stroną to miało być wszystko szybko i gładko, ot 30 dni i miała być gotowa. Taki

  • Oranżada arbuzowa

    Świetny sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które (miejmy nadzieję) nadejdą :-) Arbuz, woda, cukier, trochę drożdży winnych i mamy fantastyczny, gazowany

  • Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

    Trochę inna forma przemycenia w diecie dzieci warzyw i owoców. Nikt, absolutnie nikt nie zauważył, nie wysmakował i nie wyczuł, że zielona warstwa to nie tylko

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html