Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 13 czerwca 2017

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami z galaretką oraz kwiatami czarnego bzu

Klasyk w sezonie truskawkowym. Ulubione ciasto dzieci i dorosłych... 

Biszkopt, bita śmietana, do tego truskawki, galaretka i ... kwiaty czarnego bzu - taka moja fanaberia :-) 

A, że galaretka była przezroczysta, to kwiatki jak najbardziej pasowały i co najważniejsze, były widoczne. 

Tak, te kwiaty są jadalne :-) 

Niezawodny przepis na biszkopt, klasyk w okresie truskawkowym.

Polecam...

 


Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

12 porcji/60 minut + czas chłodzenia

 

 

 

 

 

 

 

 

biszkopt

6 jaj

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

1 szklanka mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

krem:

 

800 g śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

 

dodatkowo:

700 g truskawek

2 galaretki winogronowe przezroczyste

kwiaty czarnego bzu

 

 

Galaretka:

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

 

Biszkopt:

Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy.

Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenna i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy.

Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta. Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu)  i studzimy w formie.

Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.

 

Krem:

Żelatynę zalewamy 3 łyżka mi zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy.

Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków. 

Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

 


 

Smacznego :-) 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 13 czerwca 2017 10:24

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Lifestylerka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2017/06/19 14:06:54:

    Pyszności, taki wakacyjny deser :)

  • Gość beataredzimska napisał(a) z *.fbx.proxad.net komentarz datowany na 2017/06/19 14:23:30:

    Czyzbys czytala w myslach? Odpowiedzialas na moje pytanie, zanim je zadalam. A wiec te kwiaty sa jadalne? Pyszne pysznosci....

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/06/19 23:02:23:

    Świetny pomysł z tymi kwiatami, uwielbiam ich zapach. szukałam ostatnio bezbarwnej galaretki i nigdzie w okolicach nie ma :(

  • Gość Melladonnaa napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2017/06/21 08:16:38:

    Co za pyszności! Muszę wypróbować. Na zdrowie!

  • Gość Magda napisał(a) z *.cable.smsnet.pl komentarz datowany na 2017/06/21 08:18:24:

    Ciasto wygląda cudownie, pierwszy raz się spotkałam z przepisem z kwiatkami czarnego bzu, wyglądają obłędnie na ciasteczku, z miłą chęcią spróbuję Twojego przepisu :) teraz jest idealna pora! pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/06/21 09:23:14:

    Nigdy nie jadłam ciasta z kwiatami bzu. ciekaw a jestem smaku. Pamiętam, że kiedyś widziałam przepis na gałązki kwiatu bzu zamaczane w cieście naleśnikowym i smażone.

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/26 10:48:39:

    bezbarwne galaretki kupiłam w Kauflandzie :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html