Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 25 maja 2017

Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella Corn Flakes

 

Dzień Matki tuż, tuż…

Na pewno każda mama, tak jak ja, zastanawia się, jaką niespodziankę szykują dla niej Ci, którym oddała całe swoje serce.

Na pewno każda mama, tak jak ja, chciałaby, aby ten dzień był wyjątkowy nie tylko dla niej, ale też dla dzieci, bo  to dzięki nim, ona ma swoje święto.

Dzień Matki jest okazją, aby na chwilę zwolnić, zapomnieć o codziennych obowiązkach i skupić się na dzieciach, które tego dnia na pewno obdarzą nas mnóstwem uścisków i całusów już od samego rana.

Świętowanie warto rozpocząć od wspólnego przygotowania wyjątkowego śniadania.

Wyjątkowe śniadanie nie musi być trudne w przygotowaniu i czasochłonne.

Proponuję przygotować wspólnie pyszne jabłka z żurawiną, zapiekane pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi Lubella Corn Flakes.

Zdrowe, smaczne i  pachnące cynamonem danie, takie od którego nie będziemy mogli się oderwać…

Zaangażujmy do pomocy dzieci.

Tego dnia mama może jedynie nadzorować swoich małych pomocników. Niech czują się wyjątkowi, samodzielnie przygotowując śniadanie dla całej rodziny. Starsze dzieci mogą obrać i pokroić jabłka, młodsze mogą odmierzać składniki i mieszać w misce.

Niech mąka na nosie będzie powodem do śmiechu, a klejące rączki okazją do całowania :-)

Wspólne spędzanie czasu buduje dobre relacje na całe życie, dlatego warto wykorzystać każdą chwilę na bycie razem.

A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie z dziećmi :-)

 

Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella Corn Flakes

 

 

 

 

 

Składniki:

  4 jabłka

 1 łyżeczka soku z cytryny

 

2 łyżki suszonej żurawiny

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

   1 łyżka brązowego cukru

 1 płaska łyżka mąki pszennej

  ½ łyżeczki cynamonu

 

Kruszonka:

 3 czubate łyżki mąki pszennej

 3 łyżki cukru

 70 g zimnego masła

Garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes w wersji klasycznej

 

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.

W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.

W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną, do połowy wysokości naczynia, dopełniamy kruszonką do pełna.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 25 minut.

Podajemy na ciepło.

 

 

 

 

 

Smacznego :-) 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 25 maja 2017 08:46

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html