Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 04 kwietnia 2017

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

 

Elegancki obiad to niekonieczne egzotyczne potrawy i najdroższe wino… To bardzo dobrej jakości składniki, które są powszechnie dostępne, szczypta fantazji i umiejętnie dobrane dodatki, zarówno te do dania i te, na których to danie podamy.

Na taki obiad proponuję roladki z piersi z kurczaka z zieleniną w środku, owinięte szynką parmeńską (która podczas smażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę), podane z ziemniakami w śmietanie.

Jest to proste danie, które zachwyci wszystkich smakiem i wyglądem. Do roladek idealnie pasuje chrzan śmietankowy Krakus, który swoją delikatnością i kremową konsystencją idealnie łączy wszystko w całość. Wybrałam go również dlatego, że jest bez zagęstników i ma wyczuwalne wiórki chrzanu, spotykane w tradycyjnych, wysokiej jakości przetworach.

Roladki możemy również podać na zimno, pokrojone w plastry, na półmisku, z chrzanem śmietankowym Krakus.

 

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

 

 

 

 

4 pojedyncze piersi z kurczaka

2 garści liści szpinaku

50 g masła

Świeża natka pietruszki

12 plastrów szynki parmeńskiej

Sól

Pieprz czarny świeżo mielony

Olej do smażenia

500 g ziemniaków

300 g śmietanki 30%

Chrzan śmietankowy Krakus

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy śmietanką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.

Piersi z kurczaka kroimy w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nie przekrojony, rozkładamy na płasko, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem.

Na każdej piersi rozkładamy liście szpinaku, kładziemy kawałek zimnego masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zwijamy w roladkę, starając się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owijamy trzema plastrami szynki parmeńskiej i odkładamy na bok.

Po przygotowaniu wszystkich roladek, na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy roladki ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub, jeśli mamy możliwość, wstawiamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20 minut.

Po upieczeniu podajemy z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

 

 

 

 

Smacznego :-) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 04 kwietnia 2017 08:47

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html