Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 06 marca 2017

Zielony tort z owocami lata

Tęsknimy za wiosną, za zielenią, za kolorowymi kwiatami i słońcem.

Na pogodę wpływu nie mamy, ale możemy sobie poprawić humor w kuchni.

Dania pełne kolorów, aromatów, smaków, od razu wprawiają nas w lepszy nastrój.

Ciasto szpinakowe, ekstremalnie zielone, a w smaku delikatne, pachnące wanilią...

Nikt, ale to nikt nie wyczuje w nim szpinaku...

Do tego krem na bazie śmietany i białego twarożku z zatopionymi w nim owocami...

Kwaśne porzeczki, orzeźwiające wiśnie, słodkie truskawki...  nadają całości charakteru... mrożone w pełni sezonu, mają więcej witamin i smaku niż to, co spotykamy o tej porze w sklepach, sprowadzane z różnych zakątków świata, zupełnie pozbawione smaku i aromatu, a kosztujące krocie...

Na przednówku sięgacie po mrożonki. Jest to zdrowe i ekonomiczne rozwiązanie... 

W internecie jest wiele przepisów na "leśny mech". U mnie, jest to kombinacja przepisu na ciasto marchewkowe, gdzie pomarańczowe warzywo, zastępuję zielonym.

Bardzo, ale to bardzo polecam ten tort.

Jeśli zdecydujecie się go przygotować, zachwycicie rodzinę i gości. Koniecznie zróbcie je z owocami, bo one pełnią tutaj kluczowa rolę.

 

Zielony tort z owocami lata

 

 

ciasto:

3 jaja

3/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3/4 szklanki oleju rzepakowego

1/5 szklanki mąki pszennej

400 g szpinaku w liściach Hortex

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

krem:

600 g śmietanki 30%

400 g białego twarogu mielonego 

2 łyżki cukru waniliowego

450 g owoców mieszanych Hortex

 

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując.

Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, blendujemy dokładnie i dodajemy do masy jajecznej, miksujemy.

Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko do ciasta, mieszamy szpatułką.

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto, wygładzamy wierzch.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st.C, przykryte z wierzchu folią aluminiową i pieczemy około 60-70 minut.

20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folią, aby ciasto dopiekło się z góry.

Folia powoduje to, że ciasto rośnie równomiernie i nie tworzy się charakterystyczna górka.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.

Ciasto jest z olejem, więc lepiej jest piec je nieco dłużej, niż nie dopiec. Po przełożeniu kremem i tak będzie mięciutkie i wilgotne.

Po upieczeniu, wyjmujemy z tortownicy, studzimy, wyrównujemy nożem wierzch (odkrajamy nierówności, kruszymy w dłoniach i zachowujemy do posypania)  i kroimy na 4 krążki (jest wysokie, nie będzie z tym problemu).

 

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy zmiksowany twarożek i delikatnie całość mieszamy.

Odkładamy około 5 łyżek, a do reszty kremu dodajemy owoce Hortex (część owoców również odkładamy do dekoracji) .

Nie rozmrażamy ich, ale większe - truskawki, wiśnie- kroimy na pół lub na ćwiartki (wierzcie mi, zamrożone też da się pokroić).

Masą przekładamy ciasto. 

Ponieważ krem zrobił się rzadszy niż zakładałam, złożyłam ciasto w tortownicy, wstawiłam do lodówki, a po 2 godzinach, kiedy krem stężał, wyjęłam z obręczy, posmarowałam górę i boki, posypałam zieloną "kruszonką", udekorowałam owocami i usłyszałam...

 

 

"- Taaaaato, mama zrobiła zieeeeeelone ciasto!!!! - wrzasnęło średnie dziecko

- Boże... - jęknął tata :-)"


Wierzcie mi, że ciasto smakowało wszystkim.

M. bał się, że poczuje szpinak, ale z drugiej strony, bał się też odmówić spróbowania...  

wiecie, jak to jest... "happy wife, happy life"... ;-)

Bratanek zjadł chyba ze 3 kawałki, czym zdobył moje serce :-)

 

 

 

 

Smacznego :-) 

 


Mój dzień z Hortex

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 06 marca 2017 11:23

Polecane wpisy

  • Nowa strona bloga

    Moi drodzy, Zapraszam na nową stronę bloga Z pamiętnika piekarnika Z tą nową stroną to miało być wszystko szybko i gładko, ot 30 dni i miała być gotowa. Taki

  • Oranżada arbuzowa

    Świetny sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które (miejmy nadzieję) nadejdą :-) Arbuz, woda, cukier, trochę drożdży winnych i mamy fantastyczny, gazowany

  • Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

    Trochę inna forma przemycenia w diecie dzieci warzyw i owoców. Nikt, absolutnie nikt nie zauważył, nie wysmakował i nie wyczuł, że zielona warstwa to nie tylko

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość FERIS napisał(a) z *.gdansk.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/03/07 11:52:55:

    super ale te nierozmrożone owoce na wierzchu to jakieś nieporozumienie i....obciach przed gośćmi.

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/07 20:08:10:

    a to zależy, jakie gusta mają goście :-D

  • Gość Edyta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/03/08 22:19:44:

    Przepiekne ciasto, cudowne zdjecia, bardzo sympatyczny tekst, usmialam sie :-)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/09 07:24:55:

    :-) dziękuję :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html