Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 15 marca 2017

Vegański sernik mrożony (gluten free raw vegan cheesecake)

To, że regularnie jadamy mięso, lubimy je i chętnie eksperymentuję z przepisami na dania mięsne, nie oznacza, że boję się jedzenia vegańskiego lub też podanego bez żadnej obróbki cieplnej - tak zwanego raw (raw - surowy, bez przetworzenia). 

Od kiedy urodził się Jaś, zwracam jeszcze większą uwagę na to, co podaję moim dzieciom. We krwi mam czytanie etykiet na produktach oraz rezygnację z pewnych składników. Zakrawa to trochę na nerwicę, ale wpływa pozytywnie na organizm :-) 

Obecnie, kiedy półki w sklepach uginają się od różnorodności zdrowych składników, nie ma problemu, aby w domowym zaciszu przygotować coś zdrowego i zarazem pysznego.

Kupić możemy wszystko, zatem kuchnia vegańska to nie są już tylko suszone strączki przerabiane na pasty do chleba, ale tak bogata gama smaków i aromatów, że każdy mięsożerca może się zdziwić.

Dzisiaj "sernik" w wersji vegańskiej i RAW, czyli surowej. Żaden składnik nie został nawet podgrzany. Wszystkie witaminy i minerały zostały w cieście.

Kwestią dyskusyjną jest jedynie to, czy ciasto można nazwać sernikiem, bo nie ma w nim ani grama twarogu.

Nie ma też ani grama cukru, mąki zawierającej gluten, zbędnych dodatków.

Bazuję na słodyczy pochodzącej z daktyli (wierzcie mi, są słodsze od czekolady), na orzechach i owocach, które same w sobie są słodkie.

Odkąd zrezygnowałam z dosładzania pewnych dań, nasze zapotrzebowanie na cukier zmalało. Mało tego, dania, które kiedyś musiałam okrasić łyżeczką cukru, dzisiaj wydają mi się "słodkie" same w sobie, bez dodatków...

A wracając do ciasta, to zdecydowanie polecam Wam spróbować. 

 

Vegański sernik mrożony

(gluten free raw vegan cheesecake)


 

 

 

spód:

3/4 szklanki orzechów włoskich

2/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

10 sztuk miękkich daktyli

1 łyżka wiórków kokosowych

 

warstwa zielona:

1/2 szklanki nerkowców

1/2 puszki śmietanki kokosowej *

garść świeżych listków mięty

garść liści szpinaku

1 avocado

3 łyżki syropu z agawy

sok z 1 limonki

2 łyżki oleju kokosowego

 

warstwa fioletowa:

1/2 szklanki nerkowców

1/2 puszki śmietanki kokosowej

1 bardzo dojrzały banan

1 łyżka syropu z agawy

1 szklanka mrożonych jeżyn

2 łyżki oleju kokosowego

 

do dekoracji:

świeże listki mięty

nasiona chia

młody jęczmień

mrożone jeżyny

posiekane orzechy włoskie

 

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą.

Wszystkie składniki na spód ciasta wkładamy do malaksera i dokładnie siekamy do momentu, aż masa zacznie się sklejać. Wówczas przekładamy ją do tortownicy i dokładnie dociskamy do dna.

 

Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny, następnie odcedzamy i bardzo dokładnie blendujemy (robiłam to w malakserze). 

Dzielimy na dwie porcje.

Do pierwszej porcji dodajemy miąższ z avocado, miętę, syrop z agawy, olej kokosowy oraz śmietankę kokosową, wyciśnięty sok z limonki i całość dokładnie blendujemy. 

Masę wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do zamrażalnika.

Następnie do drugiej porcji orzechów dodajemy jeżyny, banana, olej kokosowy oraz śmietankę kokosową, syrop z agawy, blendujemy, smakujemy czy jest wystarczająco słodkie i przelewamy do tortownicy, na zieloną warstwę.

Ciasto ponownie wstawiamy do zamrażalnika, mrozimy około 2 godzin, wyjmujemy dekorujemy, kroimy na kawałki i podajemy.

Zmrożone, smakuje jak najlepsze lody.

Kiedy już domownicy przełamią strach przed zielonym kolorem (Znowu zielone???? Nie może być raz coś normalnego????), wierzcie mi, że nawet jeśli oni nie wykażą należytej Wam wdzięczności, to na pewno ich organizm odwdzięczy się tym, że jeśli ma zachorować, to przełoży to w czasie. Taka dawka witamin i minerałów, nawet cherlaka postawi na nogi :-) 

 

 

 

 

 

 

 

* puszkę z mlekiem kokosowym schładzamy przez noc w lodówce, następnie otwieramy i zbieramy gęstą część - to jest śmietanka kokosowa.



Moi Drodzy, jeśli chcecie zakupić składniki do przygotowania deseru, to  sklepie Agnex   www.sklepagnex.pl jest  5% rabatu na wszystkie produkty na hasło ZDROWE-BAKALIE

(rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 15 marca 2017 07:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość oryginalnysmak.pl napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2017/03/18 21:06:01:

    Wygląda przepięknie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html