Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 27 marca 2017

Obłędny tort czekoladowy z jeżynami

Tort robiony na urodziny teścia, szybko, przed samym wyjazdem...

Miało być coś innego, bardziej wyszukanego, ale okazało się, że tydzień nie był dla mnie wyrozumiały i skończyło się czymś bardzo prostym...

Ale, jak to się często okazuje, proste pomysły są najlepsze.

 

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto z majonezem, przełożone czekoladowym kremem na bazie mascarpone i nutelli, mięciutkie i wilgotne, takie jakie powinno być ciasto dla cierpliwie czekających na wiosnę...

Bardzo Wam polecam, bo ciasto jest fantastyczne. 

Niestety, tylko jedno zdjęcie...  

...za szybko zjedliśmy :-) 

 

 

Obłędny tort czekoladowy z jeżynami

 

 

ciasto:

2,25 szklanki mąki tortowej

1,25 szklanki gorzkiego kakao

2 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka majonezu 

1 szklanka mleka

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem:

500 g serka mascarpone

400 g kremu czekoladowo-orzechowego

jeżyny

 

Kawę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy majonez i cukier, mieszamy energicznie, dodajemy wszystkie pozostałe składniki przesiane przez sito, ponownie mieszamy, aż nie będzie grudek.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Ciasto studzimy i kroimy na 3 krążki.

Mascarpone mieszamy z kremem czekoladowym.

Ciasto przekładamy kremem, w każdą warstwę wciskamy jeżyny. Jeżyny miałam mrożone i takich użyłam do ciasta. Nie rozmrażałam ich przed użyciem, rozmroziły się w kremie.

 

 Smacznego :-) 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 marca 2017 08:51

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Sarna napisał(a) z 91.198.217.* komentarz datowany na 2017/05/15 09:14:27:

    po raz pierwszy spotykam się z majonezem w ciescie!
    Wygląda obłędnie, z chęcią zjadłabym duzy kawałek ;)

  • Gość BLWprzepisy.pl napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/05/15 09:19:07:

    Ale majonez do ciasta? Nigdy o tym nie słyszałam.

  • Gość justyna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/05/15 09:24:54:

    Wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html