Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 17 marca 2017

Najlepsza jarzynowa

Prawda jest taka, że jako matka trójki dzieci, mogę sobie eksperymentować w kuchni, kiedy mam czas (hahahaha...) lub kiedy koniecznie muszę odreagować (bo kuchnia bardzo, ale to bardzo mnie relaksuje), ale na porządku dziennym są sytuacje, że obiad musi być gotowy w 30 minut. 

Dość mało czasu, biorąc pod uwagę fakt, że po powrocie z pracy Jasiek dosłownie na mnie "wisi". 

Najlepiej, żeby było to coś, co zje zarówno roczniak, jak i nastolatka (tak, tak, wszak lat 11 prawie, to już naście...), co będzie smakowało całej trójce (to jest wyzwanie), a sukces osiągam w momencie, kiedy do mieszkania wraca spracowany Pan rodziny i z uznaniem kiwa głową nad talerzem (nie mówi nic, bo podczas jedzenia się nie gada :-)).

No i coś takiego, co da się zrobić jedną ręką (na drugiej trzymam przecież Jaśka).

DA SIĘ !!!

Nie mam nic lepszego niż zupa, jak to mawiała ciocia, "przeleć się po ogrodzie" - czyli jarzynowa.

Bo nawet jeśli komuś coś nie smakuje, to łatwo z niej to wyjąć - coż, muszę być przygotowana na wszystkie okoliczności. Groszek, za którym przepada Ania, okazał się dobrym produktem do plucia dla Jaśka. Nawet, podczas próby przemycenia do w towarzystwie marchewki i kalafiorka, jeśli dziecię nie zauważyło na łyżeczce, to wygrzebało palcem z buzi i położyło na stole... tak, wiem, to też minie...

A wracając do zupy, to jest pyszna, lekka, aromatyczna, z jędrnymi warzywami (jeśli ich nie rozgotujecie), zdrowa i na pewno nie będziecie mogli oderwać się od talerza, dopóki nie zobaczycie dna...

Bardzo polecam.

 

 Najlepsza jarzynowa

8 porcji/30 minut

 

 

 


1 opakowanie bukiet warzyw kwiatowy Hortex

1/2 opakowania groszku zielonego Hortex

4 kostki mrożonego szpinaku w liściach Hortex

3 ziemniaki

kawałek pora

5 szklanek bulionu warzywnego 

sól i pieprz do smaku

100 ml śmietanki 30%

koperek

 

 

Do garnka wlewamy bulion, wkładamy mrożone warzywa, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekanego pora, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Dodajemy śmietankę i świeży koperek, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, podajemy.


 

Smacznego :-) 

 

 

 

Mój dzień z Hortex

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 17 marca 2017 13:27

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html