Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 13 lutego 2017

Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami

Te ciacha królowały w naszej kuchni i piekarniku przez ostatnie 3 tygodnie.

Proste i szybkie w przygotowaniu, rewelacyjnie smakują na ciepło. Postarajcie się o dobrej jakości ciasto francuskie, nie musi być koniecznie to z masłem, ale raczej unikajcie tego najtańszego, bo jest różnica w smaku i chrupkości ciastek.

Wiem, że Blikle ma ciasto francuskie z masłem (kiedyś było dostępne w Carrefurze), ja używałam ciasta francuskiego Hagellen, kupione w InterMarche.

Do tego jabłka, trochę cukru z wanilią i gotowe...

Ulubione ciastka mojej Julki, lubi je na tyle, że jest skłonna obrać, pokroić i doprawić jabłka... ja jedynie sklejam i piekę. Cóż, jak się chce coś zjeść, to czasami samemu trzeba zakasać rękawy...

Naprawdę polecam...

 

Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkami

5 porcji/40 minut

 

 

 

375 g ciasta francuskiego

3 duże jabłka

2 łyżki cukru z wanilią

1 łyżka mąki pszennej

 

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w kostkę. Mieszamy z cukrem i mąką.

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty - z tej ilości ciasto wyszło mi 10 kawałków.

Na każdy prostokąt nakładamy po łyżce jabłek przy krótszym brzegu, następnie przykrywamy drugą połówką ciasta, sklejamy widelcem dokładnie dociskając.

Przekładamy na dużą blaszkę (taką z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.

 


Każde ciasto smarujemy odrobiną wody (lub białkiem jaja), posypujemy cukrem i na każdym robimy trzy nacięcia. Nacięcia są potrzebne aby miała ujście para z pieczonych jabłek. 

Pieczemy w nagrzanym do 190 st.C piekarniku około 25 minut.

Wyjmujemy i studzimy na kratce.

 

 


 

Smacznego :-) 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 lutego 2017 14:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lena napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/02/13 20:48:01:

    bardzo je lubię:)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/14 11:13:22:

    zgadzam się, są pyszne i szybkie do zrobienia :-)

  • Gość AnnaS napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/14 12:35:08:

    Jaka szkoda, że w mieszkaniu studenckim nie mam piekarnika... Faktycznie to duża wygoda i oszczędność czasu. A takie ciastka zjadłabym, zjadła :)

  • Gość dopieszczamy.pl napisał(a) z *.info.pl komentarz datowany na 2017/02/14 16:41:08:

    Uwielbiam takie słodkie zawiniątka z ciasta francuskiego z jabłkiem :) Super przepis :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html