Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 16 lutego 2017

Chrupiąca ciecierzyca z różanym dżemem, jogurtem i owocami



Ciecierzyca to jedno z ziaren, chyba jedyne, które jada i lubi cała moja rodzina. Mały Jasiek przepada za świeżo ugotowanymi kuleczkami. Może bardziej bawi go łapanie ich paluszkami, kiedy uciekają mu po całym stole, a może pasuje mi ich lekko orzechowy smak.

Julia wybiera ugotowaną ciecierzycę, zamiast makaronu, jako dodatek do zupy pomidorowej, a Ania woli ją od kaszy, kiedy na obiad mamy gulasz.

Mąż wyjada z miski, jakby to był popcorn...

Cieszę się, bo ciecierzyca to źródło białka, witamin i minerałów. 

Z ciecierzycy robimy też przegryzkę, o taką którą wcinamy, zamiast chipsów, podczas oglądania filmów.

Tym razem ciecierzyca sprawdziła się doskonale, jako urozmaicenie śniadania dla mnie i dzieci...

Raczej nie używam ciecierzycy z puszki, jest ona dla mnie zbyt miękka, ale pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

Suszoną ciecierzycę musimy namoczyć na noc w dużej ilości zimnej wody, potem ugotować, a tę z puszki tylko odsączamy i gotowe.

Pyszna konkurencja dla klasycznej granoli.

 

 

Chrupiąca ciecierzyca z różanym dżemem, jogurtem i owocami

4 porcje/30 minut

 

 

 

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców dzika róża

8 pełnych łyżek jogurtu typu greckiego

2 owoce kiwi

1/2 granatu

2 mandarynki

1 łyżeczka czarnuszki

 

Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy około 20 minut, mieszając 2-3 razy w trakcie pieczenia.

Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miseczki i jeszcze gorącą mieszamy z dżemem z róży. 

Różaną ciecierzycę rozkładamy do miseczek, dodajemy jogurt, pokrojone owoce kiwi, cząstki pomarańczy i ziarna granatu. Całość posypujemy czarnuszką. Czarnuszka daje bardzo specyficzny smak, który zmienia całe danie, dlatego nie należy jej pomijać. 

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

 

 

 

 

 

 



 

Smacznego :-) 

 

 

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 16 lutego 2017 20:57

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html