Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 26 stycznia 2017

Śniadaniowa sałatka makaronowa w słoiku

To, że nie jestem fanką śniadań, to już wiecie... To, że próbuję to zmienić, też... Najczęściej zjadam coś bezpośrednio po przyjściu do pracy, co wciąż zwie się śniadaniem, chociaż niektórzy twierdzą, że śniadanie je się rano, przed wyjściem z domu...

Ok, jak zwał, tak zwał.

Dzisiaj króciutko, szybciutko (wciąż gonię uciekający czas), ale smaczniutko, bardzo smaczniutko, a przy tym zdrowo...

Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, pomidorkami, roszponką i słonecznikiem.

Na uwagę zasługuje dressing - wspaniały sos sałatkowy z prozdrowotnym dżemem Łowicz 100% z owoców Rokitnika.

Dżemu użyłam zamiast miodu/syropu z agawy lub innego słodzika, który dodajemy zazwyczaj do dressingów... Do tego nasiona chia, które razem z dżemem, spowodowały, że dressing ma przyjemną konsystencję wspaniale otulającą każdy składnik naszej sałatki... nie spływa na dno talerza, jak standardowe dressingi...

 

Polecam!

 

Śniadaniowa sałatka makaronowa w słoiku

2 porcje/15 minut

 

 

 

200 g makaronu typu świderki (chyba, że inny kształt jest Waszym ulubionym)

garść pomidorków koktailowych

2 garści roszponki

50 g ziaren słonecznika

50 g wędzonego łososia w plastrach

kawałek sera z niebieską pleśnią (lub typu brie lub camambert)

dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu z jabłek (mam domowy)

2 czubate łyżeczki dżemu 100% z owoców Rokitnik Łowicz

1/2 łyżeczki nasion chia

1/2 łyżeczki musztardy ostrej

 

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, przelewamy zimną wodą (do sałatek na zimno, zawsze przelewam), ponownie odcedzamy.

Pomidorki kroimy na pół. Łososia rwiemy na kawałki.

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

 

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby zawartość się wymieszała.

 

 Wszystkie składniki umieszczamy warstwami w słoiku, polewamy sosem. 

Sałatka jest gotowa do jedzenia bezpośrednio po przygotowaniu, ale można ją przygotować wieczorem, zamknąć w słoiku, przechować w lodówce i zabrać rano do pracy - śniadanie gotowe.

 

 


 

 

Smacznego :-) 

 


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 26 stycznia 2017 14:12

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Klaudia She-wolf napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/31 12:25:56:

    Wow! Genialny, prosty i smakowity pomysł, czyli coś co lubię najbardziej :D Zapisuję do zrobienia! :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/08 11:42:05:

    dzięki, koniecznie zapisz i daj znać, jak smakowało :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html