Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 19 stycznia 2017

Bezowiec z bitą śmietaną i solonym karmelem

Torcik urodzinowy naszego Jaśka. Pierwsze urodziny zobowiązują :-)

Ponieważ dziewczyny nie przepadają za tradycyjnymi tortami z kremowymi masami, a najmłodszemu na razie jest wszystko jedno, zdecydowaliśmy, że to właśnie beza będzie podstawą naszego urodzinowego ciasta. Do tego bita śmietana przełamana smakiem serka Philadelphia oraz karmel z odrobiną soli. żeby coś chrupało, dorzuciłam solone orzeszki ziemne.

Słodkie lubi słone, a słone lubi słodkie. Sprawdziło się to idealnie.

Wyszło pysznie. Tak, jak zazwyczaj jest w przypadku bezy:-)

Polecam gorąco!


Bezowiec z bitą śmietaną i solonym karmelem

 

 

 

8 białek

340 g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 g posiekanej drobno gorzkiej czekolady

 

 

Krem:

600 g śmietanki 30%

1 serek typu Philadelphia

 

Karmel solony (link):

1 szklanka drobnego cukru

80 g masła

1/2 szklanki śmietanki 30%

1/2 łyżeczki soli

 

dodatkowo:

solone orzeszki ziemne

 

Beza:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu dokładnie ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i posiekaną czekoladę. Miksujemy.

Na blasze z wyposażenia piekarnika układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim 4 okręgi od średnicy około 22 cm do średnicy 15 cm. Okręgi wypełniamy ubitą pianą. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i suszymy bezę jeszcze 1,5 godziny. Pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Delikatnie odklejamy od papieru.

Karmel:

Na patelnię wysypujemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do jego rozpuszczenia i lekkiego zbrązowienia. Należy uważać, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Jeśli się przypali, całość nadaje się do wyrzucenia i musimy rozpuścić nową porcję cukru. Niektórzy twierdzą ,ze cukru nie należy mieszać. Ja mieszam zawsze i karmel zawsze się udaje...

Do rozpuszczonego i skarmelizowanego cukru dodajemy zimne masło i mieszamy całość do połączenia. Następnie dodajemy śmietankę. Całośc się "wzburzy" i zacznie pryskać - należy być ostrożnym, aby się nie poparzyć. Mieszamy do momentu, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Może to trwać dłuższą chwilę ,ale należy być cierpliwym- mieszajcie, a otrzymacie to, czego oczekujecie :-)

Na koniec dodajemy sól - gotowe. 

Gorący karmel jest rzadki, po wystudzeniu gęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, dodajemy jeszcze trochę śmietanki, mieszamy. Nie musimy ponownie gotować.

 

Krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z serkiem.

 

Na paterze ukaładamy największy blat bezy, następnie porcję śmietanki i karmelu, przykrywamy mniejszym blatem, śmietanką, karmelem i tak postępujemy z pozostałymi blatami. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Pozostały karmel podajemy w dzbanuszku, gwarantuję, że nic nie zostanie po imprezie :-)

Dodatkowo podałam też solone orzeszki, bo i na nie byli chętni.

 

 

 

Smacznego :-) 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 19 stycznia 2017 11:36

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • megii013 napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/19 11:51:25:

    Wow! Jaki piętrowiec)))

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/20 08:56:19:

    :-) Trochę cieżko było ukroić ładny kawałek, ale smak super :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html