Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

niedziela, 18 grudnia 2016

Mrożona INKA tropikalna

Kiedy za oknem szaleje śnieżyca... Kiedy dłonie marzną tak, że kostki czerwienieją i nie ma kremu, który złagodzi ich szorstkość... Kiedy masz już dość zeskrobywania lodu z szyb samochodu każdego ranka przed wyjazdem do pracy... Kiedy nawet najcieplejsze rajstopy nie są w stanie ochronić nóg przed mrozem i wkładasz znienawidzony podkoszulek, którego nie nosiłaś nawet w dzieciństwie....

Wtedy marzysz o słońcu... Wtedy marzysz o ciepłym piasku...

Wtedy zamykasz oczy i przenosisz się wspomnieniami do miejsca, gdzie spędziłaś najlepsze i najcieplejsze wakacje swojego życia...

Przypominasz sobie fantastyczne lekkie sałatki, które wtedy jadałaś (w niczym nie przypominające gorących jednogarnkowych dań, które gotujesz teraz, i które w ogóle Cię nie rozgrzewają)...

Przypominasz sobie lekkie drinki, które powodowały, że głowa stawała się wolna od problemów (nie tak, jak grzane wino, które pijesz teraz i które zamiast rozgrzania powoduje ból głowy)...

Przypominasz sobie też kawę mrożoną, którą serwowano Ci nad basenem pełnym krystalicznie czystej, ciepłej wody, w którym zanurzałaś stopy, sącząc jednocześnie swoją kawę...

U Ciebie nie ma teraz zimy?

U mnie też nie...

Nie byłaś na takich wakacjach?

Ja też nie :-)

Lata nie przywołamy i zimy nie przepędzimy, ale kawę mrożoną, napakowaną egzotycznymi owocami przygotować sobie możemy w każdej chwili i o każdej porze roku... Na przekór zimie

Podaną w ananasie zamiast w szklance, z mnóstwem rozkruszonego lodu  rozkruszonej zamrożonej na lód kawy Inki czekoladowej.

Bo wiecie, co jest najgorsze między pierwszym, a ostatnim łykiem mrożonej kawy? To, że ostatniego nie chce się już pić. Bo napój, który na początku był fantastyczną kawą, na końcu jest jej rozcieńczonym cieniem...

Aby temu zapobiec, przygotowujemy kawę, studzimy, mrozimy w pojemniczkach na lód i używamy do mrożonego kawowego napoju.

Nigdy więcej rozwodnionej mrożonej kawy.

 

 

Mrożona INKA tropikalna

 

 

Na dwie porcje

 

1 mały ananas

2 łyżki kawy  Inka czekoladowa

200 ml wrzątku

1 łyżeczka brązowego cukru

8 kostek zamrożonej kawy  Inka czekoladowa

100 ml śmietanki kokosowej

2 łyżki białego rumu

1/2 pomarańczy

 

Z ananasa należy odkroić liście. Środek wydrążamy łyżką tak, aby nie uszkodzić ścianek. Wnętrze ananasa będzie nam służyło do napełnienia kawą.

Ananasa kroimy na kawałki, odmierzamy 1/2 szklanki, resztę zjadamy :-) 

Kawę zaparzamy wrzątkiem słodzimy, studzimy.

Mleczko kokosowe wstawiamy do lodówki na noc. Otwieramy delikatnie i zbieramy z wierzchu śmietankę. Ubijamy ją blenderem (z końcówką do ubijania) na sztywno.

Kostki kawowe kruszymy za pomocą dobrej jakości blendera. Ananasa miksujemy blenderem tak, aby pozostały większe kawałeczki.

Wystudzoną kawę mieszamy z rumem, rozkruszonym lodem i ananasem, wlewamy część do wydrążonego ananasa, pozostałą część do szklanki. Ozdabiamy  kokosową śmietanką i posypujemy delikatnie Inką czekoladową. Do każdej porcji wkładamy plasterki pomarańczy.

Podajemy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Smacznego :-) 

 

 

 

 

Łączy przyjemne z naturalnym

zBLOGowani.pl

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
niedziela, 18 grudnia 2016 22:31

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Italvend napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/10 13:32:23:

    No proszę, jaki ciekawy pomysł! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html