Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

niedziela, 06 listopada 2016

Kokosowa jaglanka z dżemem z dzikiej róży (bez dodatku cukru, bez tłuszczu, wegańska)

 

Jaglanki jem kilka razy w tygodniu. Mały Jasiek uwielbia mus jaglany z bananem i dodatkiem innych owoców, a Julka lubi kaszę jaglaną do obiadu, zamiast ziemniaków, zwłaszcza, jeśli mamy akurat jakiś sos.

Jaglanka to częsty gość na śniadanie, ale niewiele osób pewnie wie, że może ona być fantastycznym deserem (chociaż w tej postaci, ja również jem ją na śniadanie). Wystarczy połączyć ją z mlekiem kokosowym, dodać słodki akcent i podać w eleganckiej formie, a otrzymamy nie tylko zwykły deser, ale deser wręcz wykwintny… co nadal nie zmienia faktu, że ja tę formę jaglanki jadłam przez kilka dni na śniadanie. A nie wiem, czy wiecie, ale jeśli zmiksujecie jaglankę blenderem, otrzymacie budyń jaglany…

Tym razem kokosową kaszę jaglaną połączyłam z dżemem 100% z owoców Dzika Róża i tak powstało super śniadanie, którego musicie spróbować.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt naprawdę pozytywnie was zaskoczy.

Dżem 100% z owoców Dzika Róża, to nowość wśród dżemów Łowicz – nie zawiera dodanego cukru, jedynie ten pochodzący z owoców. Jest fantastyczny, z trudnością powstrzymywałam się przed wyjadaniem go łyżeczką ze słoika… Co ja plotę… nie powstrzymywałam się przecież… pierwszy słoiczek zjadłam ot tak sobie –   testowałam przecież, czy smaczny… J

Jest rewelacyjny, nadaje niesamowitego różanego smaku i zapachu potrawom, do których go dodamy.

Nie od dzisiaj też wiadomo, że dzika róża wzmacnia odporność.

 

Kokosowa jaglanka z dżemem Łowicz 100% z owoców z Dzikiej Róży

 


 

½ szklanki kaszy jaglanej

½ szklanki wody

1 szklanka mleka kokosowego

szczypta soli

dodatkowo:

dżem 100% z owoców Dzika Róża Łowicz

 

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i podgrzewamy do momentu, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach. Należy uważać, aby kasza się nie przypaliła, bo będzie gorzka.

Kaszę zalewamy wodą i mlekiem kokosowym, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 15 minut. Kasza powinna być miękka i gęsta. Doprawiamy solą.

Podajemy ciepłe z dżemem 100% z owoców Dzika Róża Łowicz.

Udany początek dnia gwarantowany.

 


l

 

Smacznego :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
niedziela, 06 listopada 2016 06:49

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/06 07:58:18:

    Świetnie to wygląda ;)

  • Gość Cukiernia Krzyżański napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/09 14:32:55:

    Zawsze się zastanawiałam jak wy to robicie, że ta kasza jaglana wygląda po prostu przepięknie :) Ja nawet jak przekładam ją do foremki to trącę konstrukcję i po ptakach, że się tak wyrażę :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/09 19:33:47:

    hahahaha... z tymi konstrukcjami to tak bywa :-) myślę, że to kwestia gęstości jaglanki... ostatnio próbowałam powtórzyć wieżę, ale kasza była gotowana dla Jasia, więc nieco rzadsza, no i moja wieża runęła... jak WTC :-((((

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html