Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 17 listopada 2016

Bananowe babeczki z prozdrowotnym dżemem Łowicz 100% z owoców Czarny Bez

 

Wstajemy rano o tej samej porze, a za oknem coraz ciemniej. O niczym innym nie marzę, jak tylko o tym, aby z powrotem wrócić do ciepłego łóżeczka. Wiem, że kiedy wyjdę z mieszkania, powita mnie mróz.

W pracy koledzy kaszlą i kichają, staram się trzymać zdrowo, ale niepokój o dzieci jest. I chociaż mróz to dobry zwiastun dla zdrowia, bo w mroźnym powietrzu lepiej oddycha się Julce, która w czasie słoty ma napady alergicznego kaszlu, to ryzyko złapania jakiejś infekcji jest jak najbardziej realne.

Ale my, mamy, znajdujemy sposoby na to, aby chronić swoje dzieci możliwie jak najlepiej.  Ciepłe rosołki po powrocie ze szkoły, syrop z miodu, imbiru, czosnku i cytryny, syrop z cebuli, przed którym dzieci uciekają…  Oprócz tych, mamy też przyjemniejsze i smaczniejsze pomysły na wzmocnienie.

Ot, choćby babeczki bananowe, z nadzieniem z dżemu z owoców 100% Czarny Bez od Łowicza, smakują rewelacyjnie, stanowią wspaniałe uzupełnienie szkolnej śniadaniówki, a do tego szybko się je przygotowuje.

Przemycony w babeczkach dżem z owoców czarnego bzu wspomaga procesy obronne organizmu. W moim rodzinnym domu, w głębi ogrodu rósł krzak czarnego bzu – ulubione drzewko Babci, która zawsze znała najlepsze sposoby na to, jak naturalnie dbać o zdrowie.  

Wiemy, że czarny bez jest jedną z najstarszych leczniczych roślin znanych w Polsce. Zwany „drzewem życia”, posiada owoce bogate w witaminę A, C, witaminy z grupy B1 i B2, a także zawiera minerały żelaza, potasu, wapnia i antocyjanów.

Babcia pewnie nie wiedziała dokładnie, co owoce tego krzewu mają w sobie, ale wiedziała, że pomagają uchronić organizmy maluchów przed chorobą i pomóc szybko tę chorobę pokonać, jeśli już się pojawiła. Każdego roku jesienią zbierała owoce, z których robiła sok oraz dżem. Ja mam szybszy sposób

na wzmocnienie procesów obronnych organizmu moich dzieci. Wystarczy około jednej łyżki stołowej prozdrowotnego dżemu Łowicz 100% z owoców Czarny bez i załatwione.

Zapraszam

 

Bananowe babeczki z prozdrowotnym dżemem Łowicz 100% z owoców Czarny Bez

 

 

 


3 dojrzałe banany (takie z czarnymi plamkami na skórce)

125 g masła

¾ szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

200 g jogurtu greckiego

2 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

300 g mąki pszennej tortowej

½ słoiczka dżemu z owoców 100% Czarny Bez Łowicz

 

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, jaja, jogurt, rozgniecione banany i wanilię, dokładnie mieszamy.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do składników mokrych i całość mieszamy tylko do połączenia. Mogą być grudki w cieście.

Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami.

Każdą papilotkę napełniamy ciastem do 1/3 wysokości, wkładamy łyżeczkę dżemu 100% z owoców Czarny Bez i dopełniamy ciastem do ¾ wysokości papilotki.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić cytrynowy lukier.

Babeczki są mięciutkie i świetnie nadają się dla dzieci na drugie śniadanie.

 

 

 

Smacznego :-)

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 17 listopada 2016 13:42

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html