Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 10 października 2016

Granola z dżemem z rokitnika i jogurtem (bez cukru, tłuszczu, bezglutenowa i vegańska)

 

Przygotowanie domowej granoli jest łatwe nawet dla dziesięcioletniego dziecka. Na blogu znajdziecie już kilka propozycji, ale ta, którą pokażę Wam dzisiaj nie zawiera nawet grama cukru, a dodatkowo jest pozbawiona tłuszczu, jest też bezglutenowa, a jeśli użyjecie mleka lub jogurtów roślinnych, całe danie stanie się dodatkowo vegańskie. Taka domowa granola to doskonała propozycja na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

Zamiast cukru do granoli używam daktyli, które same w sobie są słodsze od landrynek, a dla tych, którym to nie wystarcza, proponuję dodatek melasy z winogron (lub syropu z agawy, albo miodu – ale wtedy granola nie będzie vege).

Do podania granoli proponuję dżem 100% z owoców Rokitnik – nowy produkt firmy Łowicz. Dżem ten zawiera jedynie naturalny cukier pochodzący z owoców, a biorąc pod uwagę fakt, że rokitnik jest znany od setek lat, jako roślina prozdrowotna, zawierająca np. 4 razy więcej witaminy E niż ziarna słonecznika, działanie prozdrowotne mamy zagwarantowane. Rokitnik wpływa regenerująco na przewód pokarmowy, a jak wiadomo nasze zdrowie zaczyna się od jelit. Jeśli one dobrze działają, reszta trybików w naszym organizmie też poprawnie trybi…

 

Gotowe danie to połączenie zbóż i ziaren, dżemu Łowicz 100% z owoców Rokitnik i dobrej jakości jogurtu greckiego.

Nie znam lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia.  

 

 

Bezglutenowa granola z dżemem z rokitnika i jogurtem greckim

 

 

 

 

1 szklanka płatków jaglanych pełnoziarnistych

1 szklanka płatków quionoa (można dostać w popularnej sieci sklepów)
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych

1 szklanka suszonych daktyli

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (mogą być inne)

½ szklanki ziaren słonecznika

2 łyżki nasion chia

3 łyżki sezamu

3 łyżki melasy z winogron (może być syrop z agawy, miód - ale wtedy danie nie jest vege)

 

Do podania:

 

Dżem Łowicz  100% z owoców Rokitnik

Jogurt grecki

 

 

 

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, a następnie miksujemy blenderem na papkę.

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy papkę z daktyli i melasę, dokładnie mieszamy. Całość powinna stać się lepiąca do dłoni. Jeśli jest za sucha, można dodać 2 łyżki wody.  Wszystko przekładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 15-20 minut. W trakcie pieczenia wyjmujemy 2 razy z piekarnika, aby całość przemieszać. Uważamy, aby granola się nie przypaliła. Jest gotowa, jak lekko zbrązowieje. Po wystudzeniu twardnieje i daje się kruszyć.

Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie ciągnęła wilgoci z powietrza.

Granolę podajemy z dżemem 100% z owoców Rokitnik firmy Łowicz i jogurtem greckim.

Udany początek dnia, nawet jeśli za oknem jesienna szaruga, gwarantowany!!!

 

 

 

 

Smacznego :-) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 października 2016 07:41

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html