Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 14 września 2016

Zupa warzywno-pomidorowa z lodami śmietankowo-cynamonowymi

Zupy mojego dzieciństwa to pomidorowa i rosół… Rosół, na którym później była robiona pomidorowa…

Letnia kuchnia kręciła się wokół pomidorów, bo odkąd pamiętam, w ogrodzie mamy królowała duża folia, pod którą uprawiane były pomidory, papryka, ogórki i nowalijki…

Obecnie mieszkam z dala od domu rodzinnego, a przywożone od czasu do czasu mamine pomidory szybko się kończą. Dlatego musiałam znaleźć pomidory w takiej postaci, aby zadowalały nas tak, jak te od mamy… Znalazłam.

Pomidorowa nadal jest jedną z naszych ulubionych zup, ale przez te kilkanaście lat gotowania (ok, kilkadziesiąt już… ) pomidorowa przeszła niejedną metamorfozę…

Przygotowywałam już różne wersje tej zupy: z makaronem, ryżem,  owocami morza, na bulionie z kurczaka, na wywarze z warzyw, jako chłodnik z owocami.

Tym razem zaproponuję Wam pomidorową mocno warzywną, aromatyczną, z dodatkiem lodów śmietankowo-cynamonowych, które wspaniale wzbogacają smak zupy.

Wyobraźcie sobie, że macie gości, którym podajecie wspaniały i delikatny krem warzywno-pomidorowy z lodami…Jestem przekonana, że na każdym taka zupa zrobi duże wrażenie.

Możecie podać ją na gorąco i obserwować, jak lody zamieniają się we wspaniałą śmietanową piankę lub też zaserwować, jako chłodnik w upalny dzień.

Oba sposoby podania są równie warte wypróbowania.

Lody to tylko śmietanka i przyprawy. Nie potrzebujecie maszynki do lodów, aby uzyskać ich wspaniałą teksturę, nie musicie też miksować ich wielokrotnie podczas mrożenia. Ba, nie potrzebujecie nawet miksera, aby ubić śmietankę. Nie dodajemy też cukru, bo słodycz tych lodów pochodzi z daktyli. Są wspaniałe.

Dodam też, że mój ośmiomiesięczny Jaś z apetytem pałaszował taką pomidoróweczkę. Oczywiście bez lodów, nie dostaje jeszcze nabiału. Podałam mu zupkę z drobnym makaronem ugotowanym na miękko. Był zachwycony.

A teraz szczegóły…

 

Zupa warzywno-pomidorowa z lodami śmietankowo-cynamonowymi

 

 

 

 

 

Zupa:

2 łyżki oleju (np. rzepakowy)

1 mała cebula

1 duża marchew lub 2 mniejsze

2 duże bardzo słodkie jabłka

Mały kawałek dyni (około 200 g)

Około 5 cm kawałek pora

Kawałek selera

1 mały korzeń pietruszki

1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz (400 g)

Sól

Pieprz czarny

 

Lody:

400 g śmietanki 30%

8 suszonych daktyli bez pestek

1 łyżeczka cynamonu

Szczypta soli

½ gwiazdki anyżu

6 sztuk kardamonu

3 goździki

½ laski wanilii

 

Zupa:

Przygotowujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, cebulę, dynię i seler obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Por kroimy w plasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy wszystkie warzywa oraz jabłka i smażymy na dużym ogniu około 5 minut pamiętając o mieszaniu. Wlewamy 1,5 szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą prawie rozgotowane.

Aby zupa miała intensywnie warzywny smak i aromat, powinna się gotować dość długo.

Do zupy wlewamy gęsty i intensywnie aromatyczny przecier pomidorowy Łowicz (naturalny, bez sztucznych dodatków, konserwantów), zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy na gładki krem. Gęstość kremu regulujemy wrzącą wodą.

Ponieważ lubimy gęste zupy krem, nie dolewałam wody.

Nie było też konieczności dosładzania zupy, gdyż marchew i jabłka były wyjątkowo słodkie.

Dodatkowo pamiętajcie proszę, że lody też będą lekko słodkie.

Lody:

Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy: laskę wanilii kroimy wzdłuż, nożem wyjmujemy nasionka i razem z laską dodajemy do garnka, z łupinek kardamonu wyłuskujemy nasiona i dodajemy do garnka, dokładamy anyż, cynamon, goździki i daktyle. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Nie usuwamy żadnych przypraw, śmietanka musi naciągnąć ich aromatem.

Najlepiej jest wstawić garnek do lodówki, aby całość się schłodziła.

Po kilku godzinach ze śmietanki usuwamy przyprawy. Śmietanę z daktylami miksujemy blenderem. Podczas miksowania ulegnie ona ubiciu, więc nie potrzebujemy w tym celu miksera J

Tak przygotowaną  bazę do lodów przekładamy do pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Pół godziny przed planowanym podaniem zupy musimy wyjąc lody z zamrażalnika. Lody domowe nie zawierają żądnych spulchniaczy i sztucznych dodatków, więc zamarzają inaczej niż te kupione w sklepie

Zupę podajemy na gorąco, lody nakładając bezpośrednio przed podaniem lub jako chłodnik, na zimno.

 

 


 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 14 września 2016 06:49

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ramal napisał(a) z 64.62.219.* komentarz datowany na 2016/09/14 15:28:01:

    Świetny post! :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/15 07:59:05:

    dziękuję, polecam wypróbować przepis, bo to on jest świetny :-)

  • Gość Szybka Pizza napisał(a) z 64.62.219.* komentarz datowany na 2016/09/15 13:58:50:

    Robię bardzo podobną zupę :) Wypróbuję też twój przepis, może bardziej przypadnie mi do gustu :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html