Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 26 sierpnia 2016

Sernik z białą czekoladą i malinami (bez miksera)

Wspaniały sernik, który łączy w sobie delikatność białej czekolady i lekko kwaśny smak malin. 

Przygotowany bez użycia miksera, bo robiony późnym wieczorem, kiedy Jasiek spał i za nic nie zaryzykowałabym, że się obudzi.

Wymieszałam wszystko łyżką, ot tak po prostu...

Wierzcie mi, jak ma się taaaaak marudzące dziecko (zęby, zęby i jeszcze raz zęby.... właściwie to dopiero JEDEN... a gdzie reszta?), to kiedy już zaśnie, zrobi się wszystko, żeby spało spokojnym snem sprawiedliwego :-) 

Sernik się udał, należy pamiętać o chłodzeniu go w lodówce po upieczeniu, bo właśnie z lodówki smakuje najlepiej i jego konsystencja jest odpowiednia.

Zrezygnowałam też z zagniatania kruchego spodu, chociaż na pewno ciasto zyskałoby na smaku, ale... po pierwsze było późno i obawiałam się, że mogę później kimnąć w trakcie pieczenia ciasta, jeśli będę czekała, aż kruchy spód schłodzi się w zamrażalniku, a po drugie tata zaproponował, że skoczy do sklepu po herbatniki :-) Fajny ten mój tata, nie? O 21.00 po herbatniki do sklepu iść...

 

 

 Sernik z białą czekoladą i malinami

 

 

 

 

1 kg twarogu (użyłam twarogu zmielonego, z wiaderka)

250 g serka mascarpone 

500 g białej czekolady (rozpuszczonej)

100 g śmietanki 30%

6 średnich jaj

3/4 szklanki cukru

ok. 2 szklanki malin

3 małe paczki herbatników (po 50g paczka)

 

Składniki na sernik należy wyjąć z lodówki na tyle wcześnie, aby miały temperaturę pokojową. Ja wyjęłam wszystko oprócz jajek, zapomniałam o nich. No, ale wszystko się udało, to znaczy, że można i tak :-) 

Blaszkę o wymiarach 20X30 wyłożyć papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki w taki sposób, aby zakryły całe dno.

Wszystkie składniki na sernik (oprócz malin) umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.

Ciasto przekładamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i posypujemy malinami.

Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 150 st.C. Środek sernika po upieczeniu powinien być sprężysty.

Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Możemy polać polewą czekoladową.

 

 

 

 

Smacznego :-) 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 26 sierpnia 2016 20:16

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html