Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 24 sierpnia 2016

Ciasto ucierane z jeżynami i białą czekoladą

Ciasto codzienne, takie które pieczemy rano, a wieczorem walczymy o ostatni kawałek... Mięciutkie, pulchniutkie, wilgotne i pyszne.

Skórka z cytryny i jeżyny to dobrana para, do tego biała czekolada i mamy wszystko, czego nam potrzeba, zwłaszcza jeśli pogoda nas nie rozpieszcza...

Ania stwierdziła, zjadając ostatni kawałek, że dzisiaj mam "ugotować" to samo ciasto :-)

Dzisiaj też będzie ciasto, ale na pewno inne... chodzi za mną sernik, może z malinami... u mamy tyle malin się czerwieni... i chociaż żaden owoc nie dorówna w tym roku jeżynom, to i na maliny znajdzie się przepis...

A teraz zapraszam na ciasto.

Bardzo podstawowe składniki, więc na pewno macie je w swoich domach. 

Przepis wygrzebany w notatkach babci, jedynie zamiast margaryny dałam masło, a zamiast maślanki - jogurt... No i babcia dawała wiśnie i posypywała ciasto cukrem pudrem, u mnie w wersji "na bogato" - z białą czekoladą i jeżynami :-) 


Ciasto ucierane z jeżynami i białą czekoladą

 


 

 

125 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)

3/4 szklanki cukru pudru

2 jaja (temperatura pokojowa)

200 g jogurtu naturalnego (jeśli dacie maślankę, to 1/2 szklanki wystarczy)

75 g białej czekolady (rozpuszczonej)

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka starta z 1/2 cytryny

około 1 szklanki jeżyn (mogą być inne drobne owoce: maliny, jagody, borówki, wiśnie)

polewa:

50 g białej czekolady

4 łyżki śmietanki 30%

jeżyny do dekoracji 

 

Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy jogurt, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.

Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy skórkę z cytryny i całość miksujemy do momentu, aż nie będzie grudek.

Blaszkę - keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ciasta, posypujemy jeżynami, następnie przykrywamy resztą ciasta i posypujemy resztą jeżyn. 

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 50 minut - przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy.

Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy razem z papierem z blaszki i studzimy, najlepiej na kratce.

Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewą smarujemy wystudzone ciasto, ozdabiamy jeżynami.

 

 

w wersji bez polewy:

 

 

i ostatni kawałek zjedzony przez Anię (i okruszki przez Jasia :-)) 

 

 

Smacznego :-) 

 

Pamiętajcie o KONKURSIE 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 24 sierpnia 2016 12:44

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • monica-wino-i-oliwki napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/24 13:14:35:

    Ślinka cieknie, wspaniale wygląda!

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/24 16:40:55:

    Uwielbiam takie ciasta.
    Z jeżynami i białą czekoladą musiało smakować obłędnie!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/25 09:36:19:

    dziękuję, smakowało wybornie, polecam wypróbować przepis :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html