Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

sobota, 06 sierpnia 2016

Apetyczny vege burger

 

Burger piątkowy, który przygotowaliśmy spędzając wakacje w domku nad jeziorem. Poniosła nas fantazja, która sprawiła, że zwykły piątek mógł się poszczycić zupełnie niezwykłym daniem.

Okazało się, że burger może smakować super bez mięsnej wkładki i nawet Ci, którzy ciężko znoszą bezmięsne dni, dzięki odpowiedniemu połączeniu niemięsnych składników mogą znaleźć odrobinę radości w tym dniu.

Oprócz tego, że danie było piękne (bo było, wierzcie mi), to było też rewelacyjne w smaku. Niesamowita eksplozja smaków, sezonowe warzywa, do tego zamiast tradycyjnego keczupu, czy też kalorycznego majonezu, lekki sos serowy, który smacznie połączył wszystkie elementy w całość.

 

 Apetyczny vege burger 

 

 

 

burger:

1 duży ugotowany burak

100 g kaszy jaglanej

3 łyżki prażonych ziaren słonecznika

2-3 łyżki mąki pszennej lub owsianej

2 łyżki sezamu

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

3 łyżki oleju

1 cebula

sól

pieprz czarny

hummus z bobu:

200 g młodego bobu

1 ząbek czosnku

2 gałązki mięty

2-3 gałązki natki pietruszki

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki serka naturalnego Apetina

sól

pieprz czarny

dodatkowo:

8 dużych pieczarek 

sól

pieprz czarny

odrobina chili

odrobina oleju

sos miodowo-musztardowy:

125 g serka miodowo-musztardowego Apetina

3 łyżki jogurtu naturalnego

dodatkowo:

rukola

czerwona cebula

pomidory

 

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy do momentu, aż zacznie pachnieć, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy.  Buraki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy masę dłońmi i formujemy 4 okrągłe i płaskie kotlety, wielkości pieczarek i odkładamy do lodówki do schłodzenia. 

Bób gotujemy, obieramy z łupinek, miksujemy z czosnkiem, sokiem z limonki, serkiem, dodajemy posiekane zioła, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta i sucha, dodajemy 1-2 łyżki wody.

Pomidory i cebulę kroimy w plastry.

Serek miodowo-musztardowy mieszamy z jogurtem. 

Burgery buraczane grillujemy około 6-7 minut z każdej strony.

Pieczarki nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i chili, grillujemy na rozgrzanym grillu z obu stron.

Na jedną pieczarkę nakładamy łyżkę hummusu z bobu, następnie burgera buraczanego, sos musztardowo-miodowy, roszponkę, plaster pomidora, cebulę czerwoną i przykrywamy drugą pieczarką.

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Smacznego :-) 

 

 

Twoja kuchnia ma to coś

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
sobota, 06 sierpnia 2016 22:38

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html