Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 26 lipca 2016

Mrożony tort bezowy z kremem twarożkowym i owocami

"Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził"

No fakt, ciężko jest (czasami/często), kiedy każdy w rodzinie ma swoje zdanie na temat tego, co powinnam ugotować, upiec, podać na śniadanie, obiad, czy kolację.

Wiem, mogłabym powiedzieć:"To róbcie sobie, co chcecie", ale wtedy na obiad jedliby codziennie schabowe z ziemniakami, a na śniadania i kolacje płatki z mlekiem... O, zgrozo...

W kuchni trzeba kombinować, łączyć składniki z pozoru nie pasujące do siebie, z jednego dania robić 2-3, tu czegoś dodając, a tam nie...

Tak też było z tym tortem... 

Pavlova - moja inspiracja, królowa letnich deserów, ciasto lekkie jak chmurka, mające tysiące wariacji smakowych, dające tysiące możliwości połączeń różnych składników.

Od czasu, kiedy zrobiłam pierwszą Pavlovą nie zdarzyło mi się, aby kolejna smakowała tak, jak jej poprzedniczka... a robię je często...

Tym razem beza z kremowym serkiem i owocami była życzeniem urodzinowym Ani, ona miała spełniać rolę tortu, który uniesie na sobie owe 8 świeczek, które przysługiwały w tym roku mojej młodszej...

A skoro tort, to musiały być warstwy bezowe przekładane kremem...

A że było baaardzo gorąco, to trochę całość przymroziłam... 

A że chodziła za mną wersja trochę, a nawet bardzo odbiegająca od wersji podstawowej, nie omieszkałam zrobić przy okazji wersji takiej dla mnie i mojego M...

Oba torciki wyszły fantastyczne... Obłędne w smaku, każdy w swoim rodzaju... 

I nie bójcie się łączyć kremówki z serkiem smakowym, to naprawdę daje wspaniałe efekty smakowe i poszerza nasze horyzonty kulinarne.

Bezowy tort urodzinowy został przygotowany z naturalnym serkiem Apetina, a mini torcik bezowy - taki na dwie osoby dorosłe lub jedną, bardzo słodkolubną,  z serkiem Apetina pesto i rukola. 

 

Mrożony tort bezowy z kremem twarożkowym i owocami

 


 


6 białek

250 g cukru

1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy)

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

szczypta soli

 

krem z serkiem naturalnym:

600 g śmietanki 30%

250 g serka kremowego Apetina naturalny

 

krem z serkiem smakowym:

200 g śmietanki 30%

60 g serka kremowego Apetina pesto i rukola

 

dodatkowo:

czereśnie

maliny

borówki lub jagody

czarna i czerwona porzeczka

 

Białka ubijmy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy ocet i mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Dwie duże blaszki, takie z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na pierwszą blaszkę wykładamy połowę masy bezowej formując dwa okręgi, na drugiej blaszce robimy z masy bezowej okręg taki jak na blaszce pierwszej i dodatkowo, z pozostałej masy bezowej, formujemy 4 małe i płaskie bezy.

Obie blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st.C (u mnie termoobieg) i pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z serkiem. Masą przekładamy bezy.

Po przełożeniu obie bezy wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Wystarczy to do lekkiego zmrożenia deserów.

Po wyjęciu z zamrażalnika ozdabiamy owocami i podajemy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :-) 

 

 

Twoja kuchnia ma to coś

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 26 lipca 2016 15:02

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html