Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Tort bezowy z ciemnymi owocami

Beza... Niby prosta, a raz się uda, a raz nie... Piekłam ją w pięciu różnych piekarnikach i z każdego wychodziło coś innego. Mało tego, z tego samego piekarnika wychodziło za każdym razem coś innego... Albo hit, albo kit (porównując do ideału, oczywiście)... Ale za każdym razem beza znikała z zastraszającą prędkością. A że nie była idealna? A kogo to obchodziło, skoro smakowała super... Bo, czy jest ktoś, komu nie smakuje słodka, kruchusieńka beza z lekką, jak chmurka śmietaną i owocami? I co z tego, że kawałek ma milion kalorii? Wygląda tak lekko, że to nie może być prawdą :-D

Tym razem iście królewska beza, w formie 4 krążków o różnej średnicy, tak, aby powstał stożkowy torcik i owoce ciemne, jak niebo dwa dni temu nad nami...

Oj, to była prawdziwa rozpusta...


Tort bezowy z ciemnymi owocami

 

 

 

6 białek

300 g drobnego cukru

1 łyżka octu winnego

1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej lub ryżowej)

odrobina soli

 

dodatkowo:

600 g śmietanki 30%

owoce: jeżyny, czereśnie, borówki lub jagody

 

Białka ubić na sztywno z solą, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę i ocet i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przełożyć na 2 blaszki (takie z wyposażenia piekarnika) formując 4 okręgi, każdy innej średnicy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 120 st.C przez 1,5 godziny. Ustawiam funkcję termoobieg. Po upieczeniu bezy uchylamy drzwi piekarnika i czekamy do całkowitego wystygnięcia krążków. 

 

Śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy nią blaty bezowe zaczynając od tego o największej średnicy, a kończąc na najmniejszym. Dekorujemy owocami i podajemy. 

 

 

Ponieważ tort jest typowo urodzinowym specjałem, nadającym się na te całkiem malutkie roczki, trochę większe trójeczki i dwudziestki piątki, czy też osiemdziesiątki... więc korzystam z okazji i składam bardzo słodkie życzenia Akademii Kulinarnej Whirpool, która w tym roku obchodzi swoje 3 urodziny. 

Życzę im dalszych smacznych sukcesów i rozwoju z szybkością pendolino, mnóstwa gości na co dzień i sławy na cały świat. A tak poza tym, po prostu 100 LAT !!! 

Jeśli chcecie wiedzieć o nich coś więcej zajrzyjcie na Akademi Kulinarna Whirpool oraz tutaj .

 

Smacznego :-) 

 


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 czerwca 2016 11:36

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Cukry Proste napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/06/27 13:19:42:

    Królewski deser:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html