Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 28 kwietnia 2016

"Dzieciowa" pomidorowa z pasztecikami

Tak, jak M. lubi żeberka, tak dzieciaki lubią paszteciki. Paszteciki to idealny sposób na zagospodarowanie mięsa, na którym gotowany był rosół. 

Tym razem lekka pomidorowa, ulubiona moich dzieci, podana z pasztecikami, które po raz pierwszy zrobiłam w tempie ekspresowym i można by rzec, że poszłam na łatwiznę, ale przecież liczy się smak, a nie czas spędzony w kuchni... A tego czasu wciąż mam zbyt mało, wciąż wyszarpuję te krótkie chwile, kiedy Jasiek śpi i nie płacze. Bo nie płacze wtedy, kiedy śpi, jak nie śpi, to... hmmm, na szczęście właśnie śpi słodko :-) 

W każdym razie wózek i chusta są na porządku dziennym. Mój kręgosłup w stanie lekko zdezelowanym... 

Po pierwsze użyłam gotowego ciasta francuskiego zamiast zagniatać kruche. Wybierzcie takie, które ma masło w składzie, a nikt się nie zorientuje, że użyliście "gotowca".

Po drugie farsz na paszteciki "posiekałam" w malakserze. Jak sobie pomyślałam, że mam wyjmować z szafki maszynkę do mielenia mięsa, a potem czyścić sitko wykałaczką, to mi ręce opadły... I choć z obawą, to jednak wrzuciłam wszystkie składniki do malaksera, zaopatrzonego w nożyk, włączyłam i po chwili miałam fantastyczny farsz gotowy do użycia. Zastanawiam się teraz po co mi maszynka do mielenia mięsa:-) 

Po trzecie, całość bazowała na rosole gotowanym dnia poprzedniego. Takie drugie życie rosołu :-)

Danie naprawdę godne polecenia, szybko przygotowane i pyszne.

 


"Dzieciowa" pomidorowa z pasztecikami

 

 

1 litr rosołu

1 mała ugotowana marchewka

1/2 pietruszki

1/2 litra passaty pomidorowej Łowicz

sól

pieprz czarny

odrobina cukru do smaku

 

paszteciki*:

1 ugotowana szyja z indyka

300 g ugotowanej pręgi wołowej 

1 ugotowana marchew

1 ugotowana pietruszka

kawałek ugotowanego selera

kawałek ugotowanej pory

1/2 ugotowanej cebuli

sól

pieprz czarny

dodatkowo:

275 g ciasta francuskiego lub ciasta filo

czarny sezam

1 jajko

 

Pomidorowa:

Rosół zagotowujemy, dodajemy passatę pomidorową, warzywa, zagotowujemy, miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku.

Paszteciki: Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze z  i siekamy do momentu, aż otrzymamy gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być zwarta, ale wilgotna od warzyw. Jeśli nie damy warzyw, to należy dolać odrobinę rosołu, aby farsz nie był suchy. 

Ciasto francuskie rozmrażamy, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wzdłuż jednego boku rozkładamy wałeczek z farszu, ciasto zawijamy na farsz tak, aby powstał nam zgrabny rulon, pozostałą część ciasta odcinamy, a rulon kroimy nożem na mniejsze kawałki. W taki sam sposób postępujemy z resztą farszu.


Zamiast francuskiego, możemy użyć ciasta filo. Wówczas formujemy trójkąciki nadziane farszem mięsnym.

Paszteciki ukałdamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C

Podajemy z zupą pomidorową. 

 


 

 

 

 

Smacznego :-) 

 


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 28 kwietnia 2016 10:24

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html