Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 28 października 2015

Sałatka z komosą ryżową, pieczonym kalafiorem, dynią hokkaido, avocado i granatem

 Smaczna, zdrowa i pożywna sałatka w stylu... co znajdziesz w lodówce i szafce :-)

Quinoa, czyli komosa ryżowa, bezglutenowe ziarno o lekko orzechowym smaku, którego jedynym minusem w szerszym zastosowaniu w kuchni jest cena, dość wysoka, w porównaniu z innymi kaszami, choć quinoa kaszą nie jest, ale tzw. pseudozbożem - rośliną wytwarzającą nasiona bogate w białko.

Jakkolwiek jednak została ona sklasyfikowana, przygotowuje się, jak inne zboża, czyli gotuje w odpowiednich z wodą proporcjach - 1 część quinoa, 2 części wody, około 15 minut, aż "ziarna" staną się lekko przezroczyste z wyraźną otoczką... 

Tak, czy inaczej, warto choć raz spróbować "złota Inków", jak dawniej ją nazywano. Tutaj w towarzystwie pieczonego kalafiora, który w procesie pieczenia uzyskuje zdecydowanie głębszy smak i aromat niż podczas gotowania.

Całość wzbogacona olejem lnianym, pestkami dyni, migdałów oraz solą i pieprzem.

Warzywa dają wystarczająco dużo smaku, nie jest konieczne używanie większej ilości przypraw...

 

 Sałatka z komosą ryżową, pieczonym kalafiorem, dynią hokkaido, avocado i granatem


 

1/2 średniej wielkości kalafiora

olej 

1/2 szklanki brązowej komosy ryżowej (quinoa)

1/4 upieczonej dyni hokkaido

1/2 avocado

ziarna z 1/2 granatu

kilka pomidorków koktailowych

3-4 łyżki prażonych pestek dyni

3-4 łyżki prażonych migdałów

kilka łyżek oleju lnianego

sól

pieprz czarny


 

Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, solą, pieprzem, słodką papryką i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż lekko zbrązowieje i będzie miękki.

W tym samym czasie możemy również upiec dynię, jeśli potrzebujemy. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Nie za długo, do sałatek lepsza jest lekko twarda niż za miękka.

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Avocado kroimy w plastry, pomidorki na pół. Jeśli nie mamy prażonej dyni, to prażymy ją na suchej patelni razem z migdałami.

 

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy i podajemy. Przed podaniem polewamy olejem lnianym.


Smacznego :-)


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata Kasza niejedno ma imię i oblicze

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 28 października 2015 12:27

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zuzannajonda napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/28 12:37:17:

    _____________________________________________________________________
    POTRAWA PRZEDSTAWIONA B. CIEKAWIE: FENOMENALNA! *****
    WYKONANIE NIE POWINNO BYĆ ZBYT TRUDNE, WIELKIE DZIĘKI...

    _____________________________________________________________________

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html