Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 26 października 2015

Babka dyniowo-pomarańczowa

Jesienna babka przygotowana muffinowym sposobem, czyli zmieszane składniki suche, potem mokre, potem wszystko razem  i upieczone... Pyszna, wilgotna od dyni, aromatyczna od pomarańczy. Z tego samego przepisu robiłam również babeczki z bitą śmietaną.

Babka przypadłą do gustu Julce, bo była bez dodatków, babeczki Ani, bo były z bitą śmietaną, a M. chwalił i jedno, i drugie... 

Takie szybkie ciasto, pieczone w niedzielę rano... naprawdę małym nakładem pracy i z dużą

przyjemnością :-)


Babka dyniowo-pomarańczowa


 

 

125 g masła

3 średnie jaja

140 g cukru

140 g puree z dyni *

1 ugotowana pomarańcza

 

180 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki chlebowej (typ 750)**

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło roztapiamy, dodajemy puree z dyni oraz ugotowaną, zblendowaną pomarańczę, jajka i całość dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy składniki suche, mieszamy wszystko łyżką tylko do połączenia się składników, mogą być grudki, w niedzielę nie należy się za bardzo wysilać :-)

Masę przekładamy do formy o średnicy 20 cm (lub małej keksówki), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 55-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.

Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jest rewelacyjne jeszcze ciepłe i równie smaczne kolejnego dnia.

 

 

Smacznego :-)

 

* do puree dyniowego użyłam dyni hokkaido, którą upiekłam zawiniętą w folię aluminiową w piekarniku. Zawsze piekę więcej, to co zostanie zużywam np. do sałatek...

** można dać tylko mąkę tortową, dałam chlebową, bo akurat tortowa mi się skończyła i brakowało chętnych na szybkie wyjście do sklepu :-)

 

 Inspiracja 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 26 października 2015 09:15

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/16 08:56:05:

    Ależ ma cudowny kolor!
    Podoba mi się szalenie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html