Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 27 października 2015

Babeczki dyniowo-pomarańczowe z bitą śmietaną

W kuchni, jak w życiu, trzeba czasami iść na łatwiznę... Podczas przygotowywania Babki dyniowo-pomarańczowej  przy okazji zrobiłam kilka babeczek.

Wiem, że babka i babeczka z tego samego ciasta to generalnie to samo, ale, jak to w życiu - wielkość ma znaczenie :-) 

A małe jest piękne :-)

Babeczki oprócz smaku, który jest fantastyczny, mają również odpowiedni wygląd, dostojny, jesienny, pociągający...

Są pyszne, co tu dużo mówić...

Bardzo smakowały mojej Ani i gościom, którzy wpadki w niedzielę na kawę...

 

Babeczki dyniowo-pomarańczowe z bitą śmietaną

 

 

 

ciasto z tego  przepisu - przepis na około 16 babeczek

 

bita śmietana:

400 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru waniliowego

słodkie kakao do posypania po wierzchu

 

 

Ciasto na babeczki rozkładamy równomiernie między foremkę do muffinów wyłożoną papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy.

Śmietanę dobrze schładzamy, ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.

Szprycę napełniamy  bitą śmietaną, wyciskamy odpowiednią ilość na babeczki, posypujemy słodkim kakao i podajemy.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 27 października 2015 08:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/28 06:35:47:

    Bajeczne te jesienne babeczki. Z tą bitą śmietaną wyglądają rewelacyjnie. Pozdrawiam.

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/28 11:16:36:

    cieszę się, że się podobają :-)

  • Gość w napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2015/11/16 20:04:26:

    witam,
    mam pytanie:
    w jaki sposób gotuje się pomarańczę?
    czy w całości ze skórką?
    czy z jakimiś dodatkami?

    z góry dziękuję za odpowiedź

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/25 08:03:44:

    pomarańczę dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, jeśli uda się kupić pomarańcze ekologiczne (niewoskowane), to takie są najlepsze, wkładamy w całości do garnka, zalewamy wodą tak, aby pokryła cały owoc i gotujemy...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html