Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

niedziela, 14 czerwca 2015

Szaszłyki z kremowym risotto z pęczaku

Wraz z letnimi dniami przychodzi ochota na grilla... Czasami jednak pogoda w te letnie dni bywa tak kapryśna, że grilla to możemy sobie zrobić co najwyżej na grillowej patelni w kuchni i konsumować spoglądają na kapiący na parapety deszcz...

Pierwsza przymiarka skończyła się własnie tak. Ale nie ma co narzekać, grilla prawdziwego nie było ,ale za to dodałam małe co nieco i obok szaszłyków pojawiło się pyszne, kremowe risotto z pęczaku. 

Całość zajęła mi około pół godziny, czyli tyle, ile musielibyśmy czekać na pizzę zamówioną w pizzerii... 

 

Szaszłyki z kurczaka z kremowym risotto z pęczaku


 

 

 

szaszłyki:

1/2 opakowania serka Apetina czosnek i zioła

2 pojedyncze piersi z kurczaka

10-12  małych pieczarek

sól

pieprz czarny


risotto:

3/4 szklanki pęczaku

1/3 brokułu

1 łyżka klarowanego masła

1/2 małej cebulki

1 kieliszek białego wytrawnego wina

2 szklanki bulionu z kurczaka

1/2 opakowania serka Apetina czosnek i zioła

sól

pieprz czarny

2 łyżki startego parmezanu

 

Bulion zagotowujemy i trzymamy cały czas na gazie, ma być gorący.

Piersi kroimy w kostkę około 2x2 cm, wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, serek Apetina i dokładnie mieszamy. Nadziewamy na patyczki na zmianę z pieczarkami, odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę i mieszamy minutę, dodajemy pęczak, mieszamy kolejną minutę i wlewamy wino, mieszamy aż wino odparuje, dodajemy różyczki brokułu i dolewamy partiami gorący bulion. Mieszamy i w momencie, kiedy pęczak wchłonie porcję bulionu, dodajemy kolejną. Po 10 minutach zaczynami smażyć szaszłyki.

Rozgrzewamy patelnię grillową, którą smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Układamy na niej szaszłyki i grillujemy około 10 minut.

Podczas przygotowywania szaszłyków pamiętamy cały czas o mieszaniu risotto i dolewaniu bulionu. Po około 20 minutach pęczak powinien być miękki. Dodajemy do niego serek Apetina oraz starty parmezan, mieszamy i podajemy z szaszłykami.

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

30 minut z Apetiną

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
niedziela, 14 czerwca 2015 19:57

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html