Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

czwartek, 16 kwietnia 2015

Mokra babka

Przepis z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi, nieco zmodyfikowany z braku niektórych składników pod ręką...

Fantastyczne, wilgotne ciasto babkowe, które w oryginale nosi nazwę Ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym, a mokrą babką zostało w wyniku małego żarciku w pracy...

Semolinę zastąpiła kasza manna, obie są z pszenicy, jedyną niewiadomą dla mnie była wielkość ziaren, czy mają podobną granulację, czy nie... Nie wiem, ale kasza manna doskonale się sprawdziła.

Zamiast dżemu pomarańczowego użyłam dżemu z nektarynek i brzoskwini, zabrakło mielonych migdałów, więc dodałam więcej kaszy...

Ciasto znakomite, rewelacyjne, pachnące egzotycznie, po prostu pyszne...

 

Mokra babka


 

180 ml oleju rzepakowego (org. słonecznikowy)

240 ml soku pomarańczowego

160 g dżemu z nektarynek i brzoskwini (org. dżem pomarańczowy)

4 jaja

otarta skórka z 1 pomarańczy

70 g cukru

90  wiórków kokosowych (org. 70 g)

90 g mąki pszennej

180 g semoliny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

w oryginale 2 łyżki mielonych migdałów - nie dałam, zastąpiłam kaszą manną

 

syrop:

200 g cukru

140 ml suku pomarańczowego (org. woda)

w oryginale 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy - nie dałam 

 

Wszystkie mokre składniki mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mieszamy wszystkie składniki suche, zawartości obu naczyń mieszamy razem. 

Blaszkę o wymiarach około 30X10 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, które będzie dość rzadkie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C Pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

Pod koniec pieczenia ciasta, przygotowujemy syrop. Sok pomarańczowy gotujemy z cukrem do czasu, aż cukier zupełnie się rozpuści.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je syropem czekając za każdym razem, aż poprzednia ilość syropu zostanie wchłonięta przez ciasto.

Studzimy zupełnie.

Podajemy z jogurtem greckim.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
czwartek, 16 kwietnia 2015 10:03

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • martyna858 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/16 10:15:39:

    hmm trochę ciemna z wierzchu ;) ale wygląda dobrze

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/17 09:27:08:

    To takie mroczne zdjęcie :-)
    Wierzch wydaje się ciemny, ale wcale nie jest spieczony, to chyba zasługa składników i nasączenia po upieczeniu syropem...

  • betsypetsy napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/18 23:37:59:

    Uwielbiam takie ciasta, wilgotne i kleiste, szkoda, ze mam zepsuty piekarnik :/

  • dite napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/20 13:03:57:

    Babka idealna! Zjadłabym całą :D! Będzie to idealna nagroda jak ogarnę pity online - trzeba sobie umilać czas :D

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 08:29:18:

    ciasto stało się ulubionym ciastem mojej Julki, szkoda tylko, ze zechciała spróbować, jak zostały 3 kawałki :-) piekłam ponownie :-)

  • Gość napisał(a) z *.lnse3.woo.bigpond.net.au komentarz datowany na 2016/05/12 09:24:50:

    kasza manna to po angielsku semolina

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/13 09:56:29:

    tak, ale obie mają różną granulację, a to w przypadku ciasta ma znacznie :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html