Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 17 marca 2015

Babeczki ponczowe z rumem i bitą śmietaną

 Niezwykle delikatne, smaczne i reprezentacyjne babki :-)

Pamiętam, jak będąc dzieckiem, babcia wracając z Rzeszowa, od rodziny, podczas przesiadki w Warszawie, kupowała babeczki ponczowe... Wówczas wydawały mi się one tak duże, że niemożliwym było, aby jedna osoba dała radę zjeść całą babkę... A może to ja taka mała byłam... Duże, puszyste, chyba w polewie czekoladowej, z kupką bitej śmietany na czubku, napite olejkiem rumowym.

W sumie to nie wiem, czy na czubku była bita śmietana, czy jakaś bliżej nieokreślona masa cukiernicza... Niezwykle inne od ciast, które piekła wówczas mama...

Niezwykle ciekawe...

Inne od babeczek, które prezentuję poniżej.

Babeczki bez syropu są raczej wypiekiem wytrawnym, mają niewiele cukru w składzie, ale napite porządnie syropem zyskują zdecydowanej słodyczy... Można je podać z kwaśnymi owocami, świetnie przełamują słodko-rumowy smak. No i niech Wam nie przyjdzie do głowy dodawać cukru do śmietany - nie dacie rady zjeść tych babek :-)


Babeczki ponczowe z rumem i bitą śmietaną

 

 

 przepis na około 12 babeczek

ciasto drożdżowe:

125 ml ciepłego mleka

5 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

6 jaj

200 g miękkiego masła

syrop cukrowy:

2 szklanki wody

2 szklanki cukru

skórka z 1 cytryny

dodatkowo:

12 łyżek ciemnego rumu

bita śmietana

300 ml śmietanki 30%

listki mięty do dekoracji

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy aż na powierzchni pojawią się bąbelki.

Wówczas dodajemy wszystkie składniki ciasta, oprócz masła. Mieszamy mikserem zaopatrzonym w haki około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, tym razem 5 minut. Ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i bardzo miękkie. Ma tendencje do przyklejania się do rąk, ale takie być powinno.

Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki.

Blat posypujemy delikatnie mąką, wyjmujemy ciasto, formujemy z niego wałek, który dzielimy na 12 części.Każdą część formujemy w wałeczek, który układamy w foremce, w której będziemy piec babeczki.

Są specjalne formy do babek ponczowych, ale odpowiednie będą również foremki z kominem do mini babek lub forma do muffinów.

Ciasto powinno wypełniać foremkę w 3/4 wysokości. Foremki z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godzin - wszystko zależy w jak ciepłe miejsce odstawimy ciasto. Powinno ono podwoić swoją objętość, czyli wystawać nieco ponad formę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wkładamy formy z babeczkami i pieczemy około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. 

W tym czasie przygotowujemy syrop: wodę zagotowujemy z cukrem i skórką z cytryny. Gotujemy około 5 minut, odstawiamy.

Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i kładziemy na kratce do studzenia. Po około 10 minutach, kiedy są jeszcze ciepłe wkładamy je partiami do ciepłego syropu. Zostawiamy je na około 10 minut, po czym przekręcamy tak, aby druga strona również nasiąknęła, zostawiamy na kolejne 5-10 minut. Całe babeczki powinny zostać nasączone.



Odkładamy je na kratkę, pod którą podstawiamy naczynie, do którego będzie skapywał nadmiar syropu.

Jeszcze ciepłe babeczki polewamy połową łyżki rumu, a po 10-15 minutach kolejną porcją rumu.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Wkładamy do szprycy i napełniamy nią środki babeczek.

Ozdabiamy miętą.Można podać dodatkowo kwaśne owoce...

 




 

Smacznego :-)

Wielkanocne Smaki - edycja V

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 17 marca 2015 08:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość asa_6niebo napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/17 14:20:21:

    Co prawda owych babeczek nie jadłam nigdy, ale co nieco na ich temat słyszałam. Bardzo podoba mi się ten przepis, może i w końcu ja spróbuję

  • Gość karmel-itka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/17 19:07:57:

    cudne cudeńka :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/18 17:59:23:

    Wyglądają cudownie :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/19 09:52:47:

    cieszę się, że się podobają :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html