Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 16 lutego 2015

Sernik na jogurtach z truskawkami i galaretką

Lekki i orzeźwiający sernik na jogurtach typu greckiego.

Przygotowanie go zajmie chwilę, spód z herbatników, a masa nie wymaga wyjmowania miksera, wszystko mieszamy łyżką, wylewamy na spód i pieczemy... byle nie za długo, bo będzie za suchy...

 

Sernik na jogurtach z truskawkami i galaretką 


 

 



800 g jogurtu typu greckiego 
6 jaj 
1 szklanka cukru 
1/2 szklanki oleju 
300 g serka homogenizowanego waniliowego 
2 małe opakowania herbatników 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo 
450 g truskawek mrożonych Hortex 
2 galaretki truskawkowe

 

 Blaszkę o wymiarach 20X20 wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, więc jeśli blaszka ma odpinaną obręcz, należy ją dokładnie uszczelnić. Na spodzie układamy herbatniki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta i mieszamy łyżką (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 st.C i pieczemy jeszcze 50 minut. Środek ciasta powinien być sprężysty w momencie dotknięcia. Studzimy w uchylonym piekarniku. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i studzimy. Na cieście układamy zamrożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. 

 

 

Smacznego :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 lutego 2015 15:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/02/16 16:57:06:

    Smakowity deser! Jak to miło zjeść truskawki w środku zimy. Pozdrawiam (L

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/18 21:37:23:

    Ależ on cudownie wygląda! Zjadłabym... :)

  • zuzana19 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/03 22:23:26:

    Uwielbiam takie połączenia. Pyszności ...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html