Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 14 stycznia 2015

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

Ciasto, które robimy w momencie, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego.

Ochota słabnie podczas przygotowywania ciasta i osiąga maksimum podczas pieczenia, kiedy zapachy z piekarnika drażnią nasze zmysły i powodują kurczenie się żołądka w oczekiwaniu na mającą nadejść nieuchronnie przyjemność...

Standardowy murzynek, tym razem robiony bez margaryny " z murzynkiem", ale z oliwą, a polewa wzbogacona olejem truflowym, który moim zdaniem wspaniale pasuje do czekolady.

Wspaniałe, aromatyczne i fajnie wyglądające ciasto, w sam raz do kawy...

Aromat trufli jest wyczuwalny w polewie, ale skoro nie przeszkadzał dzieciom, ani M., oznacza to, że nie dominuje, a  jedynie wzbogaca smak czekolady.

 

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

 

 

 

 

4 jaja

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oliwy Monini

200 g mąki pszennej

2 łyżki kakao gorzkiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 małe i twarde jabłka

 

100 g gorzkiej czekolady

3 łyżki oliwy truflowej Monini

 

Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy oliwę, miksujemy.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie całość mieszamy.

 

Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy w poprzek, nie przecinając ich do końca.

Tak przygotowane jabłka układamy w tortownicy o średnicy około 28 cm  (wyłożonej papierem do pieczenia) i delikatnie wlewamy ciasto uważając, aby jabłka pozostały zakryte masą do połowy wysokości. Ciasto w piekarniku urośnie i w rezultacie zobaczymy jedynie wierzchołki owoców.

Jeśli okaże się, że ciasta mamy za dużo, wówczas nadmiar używamy do upieczenia babeczek.

Przygotowaną tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i pieczemy 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta przy owocach. Jabłka puszczą nieco soku i należy dopilnować, aby murzynek był dopieczony w każdym miejscu...

Ciasto studzimy w tortownicy.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy oliwę truflową i mieszamy dokładnie.

Polewą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Kroimy na kawałki.

Ciasto możemy też podać z ciepłą polewą, smakuje wyśmienicie.

 

 

Smacznego :-)

 


Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 14 stycznia 2015 20:58

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/16 02:11:02:

    Zaintrygowałaś mnie tą oliwą truflową, będę musiała spróbować :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html