Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 24 października 2014

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami na drugie śniadanie

Typowe jesienne ciasto, z marchewką, jabłkami, napakowane orzechami laskowymi z Kozłowa... najlepszymi orzechami na świecie :-)

 Jeśli dla kogoś będzie za mało słodkie, wystarczy polać je obficie rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką kremówką...

Pyszne, aromatyczne, w sama raz na drugie śniadanie do pracy lub do śniadaniówki do szkoły dla dziecka. Łatwy sposób na przemycenie w słodkim kawałku warzyw, owoców i orzechów. Czy ktoś oprze się takiej pokusie...

 

 Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi

 

 

 4 jaja

1,5 szklanki cukru

1 szklanka oleju rzepakowego

1 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki gryczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy korzennej

1 łyżeczka mielonego kardamonu

2 szklanki startej na tarce marchewki

2 jabłka pokrojone w kostkę

50 g kandyzowanego imbiru drobno posiekanego

150 g orzechów laskowych

 

Jaja ucieramy z cukrem do białości, dolewamy olej cały czas miksując, dodajemy oba rodzaje mąki,  wymieszane z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem do połączenia się składników. Dodajemy startą marchew, jabłka, orzechy i imbir, całość mieszamy łyżką.

Blaszkę o wymiarach ok. 20X30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, wygładzamy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 50-60 minut. Po upływie 50 minut sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek wychodzi z ciasta czysty, wyjmujemy je z piekarnika, jeśli patyczek na ślady ciasta, pozostawiamy je jeszcze w piekarniku i sprawdzamy ponownie po 5 minutach...

Ciasto studzimy i kroimy na kawałki.

 

 

 

Smacznego :-)

 

P.S. 

Wygrać dwie książki w jednym konkursie to nie lada gratka dla każdego mola książkowego. A fakt, że każda z nich jest pięknie ilustrowana wzmaga tylko chęć ich posiadania... 

Dlatego przepis dodaję do akcji, w której do wygrania są dwie książki Doroty Świątkowskiej, a więcej o książkach możecie przeczytać

tutaj



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 24 października 2014 09:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • redhead93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/24 09:31:15:

    Niesamowite! Takie bogate w składniki. Musiało być pyszne :)

  • Gość foodmania napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/10/24 19:50:56:

    wygląda smakowicie! :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 22:06:05:

    Mmm, ja bym się takiemu nie oparła :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/27 09:59:08:

    jest pyszne i proste w przygotowaniu, zapraszam do testowania przepisu :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html