Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 22 lipca 2014

Bezowo-czekoladowy tort z owocami i bitą śmietaną

Urodzinowy mojej Ani...

Pyszny, jak każda beza, z czerwonymi porzeczkami, których kwaśny smak wspaniale przełamywał bezową słodycz.

Do tego borówka amerykańska (zabrakło czasu, aby wybrać się po nasze, polskie jagody) i wiśnia nadwiślanka...

Zamiast mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej - mąka ryżowa, bo dwie pierwsze, dziwnym trafem się skończyły akurat, kiedy były potrzebne...

A skąd miałam ryżową i do czego ją kupiłam? Nie pamiętam... 

 

 

Bezowo-czekoladowy tort z owocami i bitą śmietaną

 

 

 

na 3 blaty bezowe:

9 białek z dużych jaj

400 g drobnego cukru

1 łyżka octu winnego

2 łyżki kakao

1 łyżka mąki ryżowej

 

dodatkowo:

500 ml śmietanki 30%

200 g wiśni nadwiślanki

200 g borówki amerykańskiej

200 g czerwonej porzeczki

 

 Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Do masy przesiewamy mąkę ryżową, kakao, dolewamy ocet i delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszamy.
 
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy 3 okręgi (najłatwiej odrysować na papierze 3 różnej wielkości talerze) i rozkładamy na nich masę bezową.
 
Wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 130 st.C z termoobiegiem, pieczemy około 1,5 godziny, zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
 
Śmietanę ubijamy na sztywno, przekładamy nią blaty bezowe bezpośrednio przed podaniem. Każdą warstwę wzbogacamy owocami, wiśnie zostawiając na wierzch.
 
Jak każda beza najlepiej smakuje pierwszego dnia, jest chrupiąca z wierzchu i lekko ciągliwa w środku. Dodatek kakao sprawia, że środek nie jest piankowy, ale bardziej biszkoptowy. Następnego dnia beza przemaka od śmietany i traci swoja chrupkość...

 

 

 

 

 

 

Jakie jest Twoje życzenie Aniu? ...    KOTEK.... szepnęło dziecko robiąc oczy Shreka...

 

Smacznego :-)

 

P.S.

Cóż, życzenia się spełniają, więc pewnie wkrótce wymiękniemy i choć całe 35 (prawie) lat byłam przeciwna trzymaniu (czyt. męczeniu) zwierzaka w mieszkaniu, w bloku, pewnie ulegnę... 

Podobno kot, to nie pies (no, w sumie wiadomo, nic odkrywczego nie napisałam) i może nawet za bardzo nie będzie wymagający, nie trzeba wyprowadzać, można kochać do woli, tulić, całować... podobno nie czuć nic nieprzyjemnego w domu... podobno jak ma drapaczkę, to mebli nie zniszczy... podobno...  tylko, na Boga, gdzie mamy tę kuwetę umieścić... brrrrrr

Ma ktoś z Was kota? Jakieś złote rady? 


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 22 lipca 2014 11:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • redhead93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/22 11:21:52:

    Oczka to się pewnie też zaświeciły na widok ciacha. Wygląda pysznie :)

  • Gość magma napisał(a) z *.80-202-102.nextgentel.com komentarz datowany na 2014/07/22 16:10:03:

    piękny tort:)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/23 11:30:07:

    dziękuję,
    oczka się zaświeciły, bo pomyślała o kotku :-)

    a tort był pyszny, zniknął bardzo szybko, bo dorosłym też się zaświciły oczka, jak go zobaczyli ;-)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/24 17:38:53:

    Cudny ten tort, też bym taki chciała :)
    Ja mam psa, ale miałam kiedyś kotka. Nie czuć, jak się kupi specjalny "piasek", który wchłania zapach, i często się go zmienia. Co do drapania mebli to nie wiem, bo nasz był już nauczony, że nie wolno. Za to na straży choinki trzeba było stać non stop ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html