Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 28 lutego 2014

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Zainspirował mnie przepis, który zdobył pierwsze miejsce w ostatnim konkursie organizowanym na blogu Moje Wypieki. Zdjęcie choco orange cake, bardzo klimatyczne, wprost zapraszało do wypróbowania przepisu.

Na uwagę zasługuje ciasto czekoladowe (z moimi lekkimi zmianami), które bardzo ładnie wyrasta, zwłaszcza jeśli upieczemy je w mniejszej tortownicy (u mnie 20 cm), daje się pokroić na idealnie równe krążki bez żadnego kruszenia się. Świetna baza do łączenia z innymi kremami... z nutellą i mascarpone tworzyłby idealny duet...

Krem pomarańczowy... do kremu polecam użyć sok ze świeżych pomarańczy, uważać też na to, aby go nie przegotować, bo się zwarzy. Krem gotujemy do zgęstnienia... ja użyłam soku z kartonika i nie był to chyba najlepszy wybór...

Aczkolwiek tort był bardzo smaczny, mięciutki i pięknie sie prezentował... taki dostojny można rzec...

Ciasto i budyń pomarańczowy na krem warto przygotować sobie dzień wcześniej...

 

 

Tort czekoladowo-pomarańczowy

 

 

 ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 jaja

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12%

3/4 szklanki oleju

 

krem:

2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub dobrej jakości soku z kartonika

4 żółtka

3/4 szklanki cukru

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżki mąki pszennej

 

dodatkowo:

200 g masła

 

Ciasto:

Jaja ubiajamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczoną i kakao oraz śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w piekraniku nagrzanym do 170 st.C około 1 godziny. Ponieważ ciasto jest wysokie, może być konieczność przykrycia go z wierzchu folią, aby sie nie przypiekło za bardzo. Po 50 minutach pieczenia sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone.

Ciasto wyjmujemy w piekarnika wtedy, kiedy patyczek po wyjęciu jest suchy.

Delikatnie wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.

Krem:

W garnku z grubym dnem zagotowujemy 1,5 szklanki soku z pomarańczy. W pozostałej ilości mieszamy dokładnie pozostałe składniki. Na gotujący się sok wlewamy mieszankę jajeczną, i podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu. Nie zagotowujemy.

Odstawiamy, wierzch przykrywamy folią spożywczą, która zapobiegnie tworzeniu się kożucha i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce budyniu pomarańczowego i miksujemy.

 

Ciasto wyrównujemy nożem, to co ścięliśmy z góry (nie powinno być tego dużo, bo ciasto nie wyrasta z górką) kruszymy i posłuży nam do obsypania boków tortu...

Po wyrównaniu, ciasto kroimy na 4 krążki, każdy z nich smarujemy kremem i układamy jeden na drugim. Boki ciasta smarujemy kremem, obsycpujemy okruszkami, odstawiamy do schłodzenia...

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 28 lutego 2014 15:04

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/02/28 17:01:16:

    Wygląda ślicznie!

  • Gość Opalanka napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/02/28 19:31:26:

    Tak, bardzo zgrabny i dostojny:)

  • Gość magma napisał(a) z *.80-202-100.nextgentel.com komentarz datowany na 2014/02/28 21:19:18:

    wygląda obłędnie, chętnie bym zjadła kawałek:d

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 23:18:27:

    Pięknie wygląda :) Tak elegancko :) Ciekawy pomysł z tym kremem na bazie soku :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/03/03 23:33:54:

    I po co ja tu przed snem weszłam...;-)?

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/05 12:13:46:

    żeby mieć smaczne sny? :-)

  • Gość katjusza napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2016/01/28 17:36:27:

    Tort jest obłędnie pyszny, ja nie lubię tortów a to jest cudeńko, każdy kto piecze i go zje chce przepis :) REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/02 13:31:19:

    to super, bardzo się cieszę, że smakuje :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html