Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

środa, 08 stycznia 2014

Tort sezamowy

Wszystkiego najlepszego w nowym roku... Oby Wasze marzenia, te mniejsze i te większe sie spełniły, a worek napełnił się nowymi marzeniami, bo frajdą jest ciagłe "gonienie kotka", jak mawiał dawny znajomy...

I oby ulubione powiedzenie księdza z mojej rodzinnej parafii:"Cacko, za którym żądza chciwie goni, straciło urok, gdy je mamy w dłoni", nigdy się nie spełniło...

Zaczynamy na słodko.

Ciasto, które wstąpiło na salony u "mamusi" podczas świąt :-)

Czekoladowe, z wkładką sezamową i kremem budyniowym z chałwą. Szybko się przygotowuje i bardzo dobrze przechowuje... W kolejne dni lepsze niż na początku... A może to po prostu ta "malizna" tak wzmaga apetyt na to ciasto w ostatnich dniach...

Tak, czy inaczej polecam, bo bardzo smaczne i ładnie się prezentuje...

 

Tort sezamowy

 

 

 

Ciasto:
2 jaja
1 szklanka cukru trzcinowego
200 ml oleju
200 ml piwa Książęce ciemne łagodne *
1 ¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Beza sezamowa:
4 białka
6 łyżek cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
250 g sezamu np. Kresto

Krem chałwowy:
4 żółtka
500 ml mleka
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

200 g masła
250 g chałwy waniliowej

Ciasto:
Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, wsypujemy suche składniki i miksujemy dolewając piwo. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, pieczemy około 50 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy, studzimy i kroimy na dwa placki. Jeśli wierzch wyrósł z górką, wówczas ją ścinamy delikatnie nożem i kruszymy w palcach, będziemy jej używać do posypania ciasta pokrytego kremem.

Beza sezamowa:
Sezam prażymy na suchej patelni aż uzyska lekko brązowy kolor. Należy uważać, aby się nie przypalił. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej, aż całość będzie gładka i lśniąca. Dodajemy mąkę, miksujemy, dodajemy sezam, mieszamy łyżką, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównujmy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 30 minut. Studzimy w piekarniku.

Krem:
1 szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem i żółtkami, wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia, jak budyń. Z wierzchu przykrywamy folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, studzimy.
Masło miksujemy, dodajemy po łyżce masy budyniowej, a na końcu pokruszoną chałwę, miksujemy krótko, ale dokładnie.
Na podstawce do ciasta układamy pierwszy krążek ciasta czekoladowego, smarujemy 1/3 kremu chałwowego, następnie układamy bezę sezamową, smarujemy 1/3 kremu chałwowego, przykrywamy drugim plackiem ciasta czekoladowego. Resztą kremu smarujemy wierz i boki ciasta. Posypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym lub ścieramy na wierzch gorzką czekoladę.

 

 

 

 

Smacznego :-)

 

* Ciasto przygotowywałam na pewien konkurs, stąd taka, a nie inna nazwa piwa, które zresztą fajnie tutaj pasuje...

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 08 stycznia 2014 14:22

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/08 14:46:53:

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html