Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 03 grudnia 2013

Tort marchewkowy z imbirem i daktylami oraz olejem rzepakowym

Interesująca propozycja na świąteczny stół. Wilgotne, bogate w pijane owoce ciasto, z kremem... Pachnące imbirem i cynamonem.

Na bazie podstawowego ciasta marchewkowego...

Ciekawa alternatywa dla angielskiego ciasta świątecznego, z bakaliami, które poi się alkoholem.

 

Tort marchewkowy z kandyzowanym imbirem i daktylami oraz olejem rzepakowym

 

 

 

4 jaja

1 szklanka cukru trzcinowego

1 szklanka oleju rzepakowego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

2 szklanki startej na tarce marchewki

50 g suszonej żurawiny

50 g daktyli

50 g rodzynek

100 g posiekanych orzechów włoskich

100 g kandyzowanego imbiru

1/2 puszki anansa (po odsączeniu z zalewy)

1/3 szklanki mocnego alkoholu

 

krem:

5 żółtek

2 szklanki mleka

2 łyżki maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniacznej

3 łyżki cukru

50 g masła

 

dodatkowo:

50 g gorzkiej czekolady

 

Ciasto:

Rodzynki, żurawinę i posiekane daktyle zalewamy alkoholem i odstawiamy do nasączenia (najlepiej na całą noc).

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy powoli olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego warto go włączyć do codziennego menu i używać wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Cały czas miksując, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i sodą, dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy marchewkę, posiekany kandyzowany imbir, ananasa, orzechy oraz nasączone alkoholem owoce, mieszamy łyżką. Przekładamy do 3 foremek o średnicy 23 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z foremek i studzimy.

 

Można upiec w jednej formie, ale czas pieczenia trzeba wydłużyć do minimum 60 minut. Dodatkowo, z racji ilości użytych w cieście bakalii, jest ono trudne do przekrojenia na 3 krążki. Zdecydowanie polecam pieczenie w trzech foremkach.

 

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy 1/2 szklanki mleka, dokładnie miksujemy.

Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę jajeczną. Gotujemy do momentu aż stanie się gęsta (zagotowujemy), przykrywamy na wierzchu folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu ucieramy z masłem.

 

Poszczególne krążki ciasta smarujemy kremem, składamy w całość, na wierzch ścieramy czekoladę.

 

 

 

 

 Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 03 grudnia 2013 09:31

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/03 14:55:58:

    Wygląda smakowicie :) Z pijanymi bakaliami musiał być pyszny :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html