Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 05 listopada 2013

Ferrero Rocher

Inna nazwa nie przychodzi mi do głowy...

Chrupiąca orzechowa beza, czekoladowo-orzechowy krem... Całość słodka i uzależniająca. Więc, jeśli ktoś nie lubi słodyczy niech nie zabiera się za pieczenie, żeby sie rozstrojem żołądka nie skończyło... (ostrzeżenie dla Pani, która "słodki" komentarz na blogu ostatnio umieściła :-))

Jedyny minus, to krojenie, które jeszcze nie bardzo mi wychodzi... a może po prostu ciasto stało za krótko w lodówce? No coż, na pewno będę miała okazję popracować nad takim krojeniem, aby kawałki były piękne, ale póki co, bardzo polecam wszystkim, którzy lubią owe pralinki...

Ferrero Rocher

 

 

beza:

6 białek

150 g cukru

szczypta soli

300 g tartych orzechów włoskich np. BackMit

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

 

krem:

500 g serka mascarpone

400 g kremu orzechowo-czekoladowego (Nutella lub krem orzechowo-czekoladowy z Lidla)

 

dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki 30%

 

 Beza:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodajemy partiami cukier i dokładnie ubijamy. Dodajemy orzechy włoskie i mąkę kukurydzianą, delikatnie mieszamy. Na dwóch dużych blaszkach do pieczenia (takich z wypisażenia piekarnika) lub na jednej dużej i jednej mniejszej, wyłozonych papierem do pieczenia,  rysujemy w sumie 3 okręgi o średnicy około 20 cm (można odrysować od dna tortownicy lub uzyć talerza). Na każdym okręgu rozsmarowujemy 1/3 masy bezowej.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C (grzanie góra - dół + termoobieg) i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Masa czekoladowa:

Serek mascarpone (musi być w temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej wyjmujemy go z lodówki) mieszamy z nutellą.

Połową masy smarujemy pierwszy krążek bezowy, przykrywamy drugim, rozprowadzamy drugą część masy, przykrywamy trzecim krążkiem bezy.

CZekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietaną i rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu bezy.

Dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Wdtawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Kroimy nożem z piłką, bardzo ostrożnie, aby uzyskać ładne kawałki.

Ciasto najlepsze jest pierwszeego dnia, kolejnego beza przestaje być tak chrupiąca jak na początku.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Wpisy, które mnie zainspirowały: lubię gotować oraz moje wypieki.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 05 listopada 2013 09:38

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Patrycja z Miksturownika napisał(a) z *.connectic.pl komentarz datowany na 2013/11/05 13:07:02:

    Wygląda obłędnie... Chyba przygotuję na weekend.

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/05 17:59:00:

    O mniam, wygląda cudownie! Uwielbiam ciasta bezowe...

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/05 20:55:00:

    Wygląda bosko :) Krem podobny już kiedyś robiłam i był pyszny :) Bezy orzechowej jeszcze nie jadłam..ale taka zwykła smakuje mi bardzo, więc pewnie i ta byłaby dobra :)

  • Gość ladylaura napisał(a) z 90.170.94.* komentarz datowany na 2013/11/05 21:20:04:

    Obłędne ciasto ,ja na blatach bezowych poległam,pozdrawiam.

  • Gość Asa_6niebo napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/05 21:30:38:

    pyszności!

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/06 16:09:36:

    dzięki, czyli są tacy, którzy lubią dużo słodkości ;-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html