Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 08 października 2013

Pierogi z bryndzą podawane z wędzonym boczkiem i cebulą - Słowacja

Kuchnia słowacka swoje korzenie ma w kuchni chłopskiej i pasterskiej, co związane jest z położeniem Słowacji. Można w niej odnaleźć wpływy węgierskie, czeskie, niemieckie, ruskie czy polskie. Ma więc ona wiele do zaoferowania. Natomiast, z racji uwarunkowań klimatycznych, społecznych i historycznych różni się ona zdecydowanie od kuchni, które dziś cieszą się szczególnie dużą popularnością – kuchni narodów basenu Morza Śródziemnego czy szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

Podstawą tradycyjnej kuchni słowackiej było mleko oraz jego przetwory, kapusta i ziemniaki.

Z racji tego, dzisiejszym przepisem na makaronowej trasie kulinarych wypraw są...

 

Pierogi z bryndzą podawane z wędzonym boczkiem i cebulą

 

 

 

ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajo

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

nadzienie:

200 g bryndzy

1 cebula

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz czarny

 

dodatkowo:

1 duża cebula 

50 g wędzonego boczku

1 łyżka oleju do smażenia

 

Wszystkie składniki na ciasto do pierogów mieszamy razem i zagniatamy do momentu aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwilę, aby odpoczęło (15 minut wystarczy) pamiętając, żeby przykryć je ściereczką, aby nie obeschło.

W tym czasie na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, może się zrumienić, a nawet powinna.

Podsmażoną cebulę dodajemy do sera, doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie.

Ciasto rozwałkowujemy cienko (max 1 mm grubości), wykrawamy szklanką koła, na które nakładamy łyżeczką farsz. Zlepiamy dokładnie brzegi.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Wyjmujemy na talerz.

Boczek podsmażamy z cebulą i posypujemy nim ugotowane pierogi.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 08 października 2013 07:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tu-tusia napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/08 08:54:07:

    Uwielbiam pierogi chyba pod każdą postacią:) Z bryndzą nie jadłam, ale zamierzam to zmienić :)

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/08 16:57:53:

    Uwielbiam bryndzę! Pierogi na pewno przepyszne!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html