Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 14 października 2013

Pierekaczewnik - Białoruś

Dzisiaj miał być już przystanek Polska, ale kiedy przeczytałam o tym cieście na jakiejś stronie w internecie, nie mogło mi ono wyjść z głowy. Odpuściłam sobie pilates i saunę, na angielski z Julką wysłałam M., a my z Anią zamknęłysmy się w kuchni i spędziłysmy w niej 2 fantastyczne godziny.

Anka była przeszczęśliwa mogąc zagniatać i wałkować ciasto makaronowe, mąka sypała się dokoła, a my obie szalałyśmy...

"Ciacho" wyszło fantastyczne... Makaron wywałkowałyśmy tak cienko, że nawet nie myślałam, że tak nam się uda... Rozciągałyśmy placki dłońmi, a później smarowałysmy masłem i układałyśmy jeden na drugim. Pierwotnie miało być 6 placków, ale Ania nie potrafiła się pożegnać z ostatnim, więc moja strucla ma 5 warstw ciasta. Szósta część chwilowa była zwierzątkami, a żywot zakończyła w mleku, jako zacierka na kolację...

A wracając do potrawy...

Pierekaczewnik to rodzaj strucli z ciasta makaronowego, przygotowywanej na Białorusi, również popularne danie wśród Tatarów Krymskich oraz w niektórych rejonach Polski.

Cieniutkie, jak papier, listkujące się ciasto makaronowe napełnić możemy nadzieniem słonym lub słodkim. Pracochłonne, ale ilość włożonej pracy zwraca się po stokroć, w smaku i wyglądzie potrawy.

Fantastyczne w smaku i wyglądzie, bardzo polecam!

 

Pierekaczewnik

 

 

Składniki:

500 g mąki pszennej

2 duże jaja

ok ¾ szklanki gorącej wody

½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

600 g tłustego twarogu

100 g rodzynek np. Kresto

3 czubate łyżki cukru

szczypta soli

 

dodatkowo:

200 g masła

 

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj jaja oraz wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

fot.  ciasto "błotko", które wkrótce stanie się elastycznym ciastem makaronowym

 

Przykryj je ściereczką i pozwól mu odpocząć 15 minut. Ciasto podziel na 6 równych części. Masło rozpuść. Każdą część ciasta rozwałkuj cienko tak, aby blat na którym wałkujesz był widoczny pod ciastem.

Wymiary rozwałkowanego ciasta to około 80 cmx40 cm. Jeśli będziesz miał kłopoty z wałkowaniem, spróbuj rozciągać ciasto delikatnie rękoma.

 

fot. proces rozciągania ciasta dłońmi :-)

 Im cieńsze będziesz miał ciasto, tym lepszy efekt końcowy uzyskasz. Po rozwałkowaniu każdego kawałka przykrywaj go ściereczką, aby nie wysechł.

 Każdy placek posmaruj roztopionym ciastem, przykryj kolejnym plackiem, ponownie posmaruj masłem i postępują tak, aż wykorzystasz wszystkie placki makaronowe i prawie całą ilość roztopionego masła.

Twaróg wymieszaj widelcem z cukrem i solą, dodaj rodzynki, przemieszaj raz jeszcze.

 Na ułożonych warstwowo plackach rozłóż równomiernie masę serową, robiąc wolny margines z każdej strony ciasta.

Delikatnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zaczynając od jednego końca rolady, zwijaj ją do środka, aż uzyskasz kształt ślimaka.

 

Posmaruj wierzch ciasta resztą roztopionego masła. Przełóż zwinięte ciasto do tortownicy (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i piecz w temperaturze 170 st. C około 70 minut.

Odstaw na 10 minut, zdejmij obręcz tortownicy i pokrój na kawałki (najlepiej nożem z ząbkami)

 Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 października 2013 10:20

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tonkblox napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/24 23:28:47:

    Mniam!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html