Z pamiętnika piekarnika

Gotuję dla przyjemności i relaksu... Poszukuję nowych połączeń smakowych i niestandardowych składników... A czasami idę na łatwiznę, wyłączam logiczne myślenie, robię byle co z byle czego i efekt okazuje się być zaskakująco dobry... Razem z dziewczynkami dużo czasu spędzamy w kuchni, gotujemy, śmiejemy sie, odrabiamy lekcje... Tak, jak dawniej w moim rodzinnym domu, bo kuchnia to serce domu...

Wpis

środa, 18 września 2013

Piaskowe ciasto cytrynowe

Jedno z tych ciast, które można zakręcić, w czasie, kiedy mąż otwiera drzwi niespodziewanym gościom... Prawie zdążymy, zwłaszcza, jeśli mamy bardzo długi korytarz w domu :-)

Nieskomplikowane, piaskowe, cytrynowe... co najważniejsze, mięciutkie i wilgotne.

W sam raz do kawy w pracy i na "małe co nieco" do szkoły...

 

Piaskowe ciasto cytrynowe

 

4 jaja

3/4 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

250 g roztopionego masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao (u mnie Nesquick, bo prawdziwego kakao zabrakło...)

1 łyżka mleka

sok z połowy cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

 

Jaja ucieramy z curem do białości. Masa powinna zdecydowanie powiększyć swoją objętość, stać się jasna i puszysta.

Dodajemy oba rodzaje mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. wlewamy roztopione masło, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.

Keksówkę (10x30) wykładamy papierem do pieczenia.

Do blaszki przekładamy 3/4 ciasta. Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i 1 łyżkę mleka, miksujemy dokładnie i wykładamy na białą część ciasta, wyrównujemy wierzch. Patyczek do szaszłyków wkładamy w ciasto i przeciągamy nim przez całą długość blaszki, wyjmujemy.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 40-45 minut.

Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

 

 

 Smacznego :-)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
środa, 18 września 2013 08:43

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 09:23:48:

    Lubię ciasta piaskowe.. Będe musiała upiec :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 12:33:20:

    bardzo ładne, urocze to ciasto! :]

  • malwinkanr1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 13:09:23:

    Pięknie Ci wyszło! :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 13:10:16:

    dziękuję, bardzo długo zachowuje świeżość.
    ervisha, jak zrobisz to daj znać jak smakowało

  • Gość kinga napisał(a) z 188.246.136.86.rev.vline.pl komentarz datowany na 2013/10/09 11:56:27:

    a jeśli nie mam keksówki ani formy na babkę???

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/14 08:02:45:

    To może być dowolna blaszka, ale nie za duża. Na blachę o wymiarach 32x22 potrzebna jest podwójna porcja ciasta. W sklepach można kupić aluminiowe, jednorazowe formy do pasztetów, wówczas porcja starczy na 2 takie formy.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: mamajulki080506@gazeta.pl agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446 Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Gotujemy po polsku! Odszukaj.com - przepisy kulinarne