Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

poniedziałek, 13 maja 2013

Kukułkowy tort bezowy

Szybki i smaczny torcik urodzinowy Julki.

Słodki, dla wielkich łasuchów, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kukułek.

Delikatna beza z miękkim środkiem i pyszny krem.

 

Kukułkowy tort bezowy

 

beza:

  • 4 białka z dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

krem kukułkowy:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 30 dag cukierków kukułek

 

Beza

Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i ubijamy do momentu aż się rozpuści. Dodajemy ocet i mąkę, miksujemy dokładnie.

Dużą blachę do pieczenia (taką z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy 3 okręgi o średnicy ok. 20 cm i wypełniamy je ubitą pianą. Wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110 stC. (grzanie góra + dół, z termoobiegiem) około 1,5 godziny. Następnie studzimy w otwartym piekarniku.

 

Krem:

Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy kukułki i podgrzewamy do momentu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Śmietana może być bardzo gorąca, ale nie zagotujmy jej.

Całość studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Przed ubiciem musi być bardzo zimna. Jeśli zależy nam na czasie, można ją wystudzić w zamrażalniku, ale należy często mieszać.

Następnego dnia ubijamy śmietanę mikserem do zgęstnienia. Masa zgęstnieje na tyle, że nie trzeba uzywać do niej żadnych zagęszczaczy. Należy uważać też, aby nie ubijać za długo, bo podobnie jak śmietana, może się zwarzyć.

Krem dzielimy na trzy porcje i przekładamy nim blaty bezowe.

Schładzamy w lodówce.

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 maja 2013 09:30

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • przecinkowa napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 10:05:22:

    Cudowny krem!

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 14:55:56:

    Świetny pomysł na krem!

  • Gość Ola in the kitchen napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/13 20:32:36:

    Ulala! Ale apetyczne ciacho :D

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/13 21:11:07:

    Wow, super pomysł! Przepadam za kukułkami :D

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 10:27:08:

    cieszę się, że pomysł Was się spodobał :-)

  • Gość karola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/05/25 20:04:49:

    Zrobilam :)

    Wyszedl przepyszny:) napewno bede go robic czesciej bo jest niezwykle prosty

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/27 08:29:21:

    to super, cieszę się :-)

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/20 14:36:27:

    zrobiłam - pychota tylko strasznie słodki - dobrze że dodałam truskawki na wierzch - ale polecam wszystkim

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/21 08:28:05:

    jest słodki, fakt, dlatego bardzo podzielny, wystarczy mały kawałeczek :-)

  • Gość Wena napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2017/01/10 21:15:03:

    Krem sie nie ubil:/

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/11 11:56:39:

    śmietana z rozpuszczonymi cukierkami musi być mocno schłodzona, ubije się wówczas tak, jak widać na zdjeciu...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html