Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

piątek, 08 marca 2013

Stir-Fry z wołowiną, papryką i makaronem soba

Czyli mieszaj i smaż, najlepiej w woku, jeśli nie masz to na dużej patelni, z wysokimi bokami, na dużym ogniu, tak, aby warzywa były jeszcze chrupkie... Więcej czasu zajmuje przygotowanie składników niż czas  spędzony przy smażeniu...

No i ważna uwaga: wszystkie składniki musisz mieć przygotowane, zanim rozpoczniesz smażenie, bo nie ma szans, że w tzw."między czasie" oderwiesz się od patelni.

Danie dla zabieganych, bo można je przygotować w 20 minut...

 

Stir-Fry z wołowiną, papryką i makaronem soba

 

 

porcja dla 2 osób

  • 125 g makaronu soba (makaron gryczany) lub zwykłego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  •  1/2 czerwonej papryki
  • 1 cm kawałek imbiru starty na tarce
  • 10-15 cienkich plasterków wołowiny (miałam z udźca) lub 1 pierś z kurczaka*
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • mięta
  • czarny sezam

 

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.

Cebulę i paprykę kroimy w paski.

Na łyżeczce oleju podsmażamy czosnek, imbir, cebulę i paprykę, mieszamy i smażymy około 2 minut, zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy kolejną łyżeczką oleju, rozgrzewamy i wkładamy mięso. Smażymy minutę, dosłownie. Wystarczy, że mięso zmieni kolor i wrzucamy warzywa, wlewamy sos, mieszamy i dokładamy ugotowany makaron. Całość podgrzewamy i wykładamy na talerze. Jeśli trzeba to doprawiamy do smaku sosem sojowym. Dań tego typu się nie soli.

Posypujemy czarnym sezamem i miętą.

Podajemy.

 

 

Smacznego :-)

 * jeśli używamy mięsa z kurczaka, smażymy dłużej.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
piątek, 08 marca 2013 11:58

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html