Z pamiętnika piekarnika

Smakowite przepisy na każdą okazję... Dostojne torty i proste śniadania przeplatają się z wymyślnymi daniami pełnymi aromatów i niestandardowych połączeń... Zapraszam wszystkich smakoszy.

Wpis

wtorek, 22 stycznia 2013

Tort orzechowy

Pamiętacie Tort Barbie który nie tak dawno temu pokazywałam na blogu? Zrobiła go moja siostra, obdarzona niesamowitymi zdolościami artystycznymi.

Dzisiaj kolejny wpis z cyklu: gdybym tak potrafiła, jak nie potrafię..., czyli chwalimy się cudzymi dziełami :-P

Tort orzechowy z masą z nutelli i mascarpone ozdobiony przez moją siostrę z okazji 60tych urodzin naszej mamy...

Piękny i smaczny.

Przepis na ciasto poniżej, podany już kiedyś na stronie Polska Gotuje , a sekret dekoracji  tutaj.

Podobno łatwo się to robi (AKURAT !!!) i sprawia to niesamowitą frajdę (już widzę, jaką frajdę bym miała, gdyby mi to nie wyszło...). Odważni niech próbują, ja póki co czekam na kolejny tort Sylwii...

 

Tort orzechowy

 

 

 

 

ciasto

  • 8 jaj
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

krem

  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (u mnie z Lidla)
  • 200 ml śmietanki 30%

 

 

Białka ubijamy na szywną pianę z odrobiną soli. Żołtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem do białości, dodajemy orzechy włoskie, bułkę tartą, sok z cytryny i miksujemy. Do masy orzechowej dodajemy pianę i delikatnie mieszamy, aby nie opadła. To ona będzie utrzymywała ciasto podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, w formie o średnicy 24 cm, około 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem. W trakcie pieczenia, gdyby wierzch się zbyt mocno przypiekał, dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową.

Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 3 krążki uważając, aby się nie pokruszyło. Jest bardzo delikatne. Wierzch delikatnie "skrajamy" nożem i kruszymy w dłoniach.

 Mascarpone mieszamy łyżką z nutellą, dodajemy ubitą śmietankę, całość delikatnie mieszamy i smarujemy pierwszy placek, układamy na nim drugi, który również smarujemy kremem. Czym smarujemy wierzch i jak ozdabiamy tort, przeczytajcie tutaj

 

 

 

 

 

i jeszcze jeden...

 

 

 

Smacznego :-)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
mamajulki080506
Czas publikacji:
wtorek, 22 stycznia 2013 11:27

Polecane wpisy

  • Nowa strona bloga

    Moi drodzy, Zapraszam na nową stronę bloga Z pamiętnika piekarnika Z tą nową stroną to miało być wszystko szybko i gładko, ot 30 dni i miała być gotowa. Taki

  • Oranżada arbuzowa

    Świetny sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które (miejmy nadzieję) nadejdą :-) Arbuz, woda, cukier, trochę drożdży winnych i mamy fantastyczny, gazowany

  • Tęczowy deser owocowo-jogurtowy

    Trochę inna forma przemycenia w diecie dzieci warzyw i owoców. Nikt, absolutnie nikt nie zauważył, nie wysmakował i nie wyczuł, że zielona warstwa to nie tylko

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Jagoda napisał(a) z *.static.korbank.pl komentarz datowany na 2013/01/22 11:47:56:

    ale cuda! piękne są :)

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/22 12:14:01:

    śliczny:)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/22 12:41:32:

    Cudo, po prostu piękny!! Mam podobny przepis, ale troszkę inny krem. Bardzo lubię torty orzechowe :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/22 12:42:03:

    zdolną mam siostrę, prawda :-)

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2013/01/25 17:39:24:

    Bardzo zdolną siostrę masz. Piękny :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

kontakt: agnieszka.czapska-pruszak@wp.pl Agnieszka Czapska-Pruszak ul. Prusa 24A/1 64-920 Piła tel. 664 426 446
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
my foodgawker gallery
Blogi google-site-verification: google39c93e254b0ade97.html